En man i 25-30 års-åldern sköts till döds inne i en pizzeria vid Rinkeby torg. Foto: TT

Polisen stärker bevakningen efter dåden i Rinkeby och Vårby gård

Publicerad

Polisens utredningsarbete med två mord i januari, i Rinkeby och Vårby gård, fortsätter med oförminskad styrka. Samtidigt lägger polisen nu resurser och fokus på att öka tryggheten för invånarna.

Dödsskjutningarna i ett garage och på torget i Rinkeby har tillsammans med handgranatexplosionen i Vårby gård skakat om invånarna och samhället. Och efter den senaste tidens våldsdåd har polisen beslutat att stärka sin närvaro.

– Det som hänt skapar självklart oro och frågor hos allmänheten och därför har vi ökat synligheten och närvaron i Vårby gård, säger polisen Andreas Callin, gruppchef med ansvarsområde Vårby gård. Vi samarbetar även med kommunen och andra viktiga samhällsaktörer.

Polisen ska synas mer

Polisen kommer att finnas på plats och samtidigt söka information. Arbetet med att lösa de två mord som skett i början av januari kommer att fortsätta. Hittills är ingen gripen i de två mordutredningarna.

Polisen har knackat dörr och ett stort antal förhör och tekniska undersökningar har gjorts för att få fram mer information.

 – Vi kommer under den närmaste tiden att öka vår synlighet i Vårby gård. Det handlar även fortsättningsvis om att fånga upp vittnen men också om att sätta press på de kriminella för att få fram vad som har hänt, säger Andreas Callin.

Förstärkt närvaro så länge det behövs

I Rinkeby har polisen fört samtal på gator och torg, samt i moské och med föräldraföreningar.

– Det handlar dels om att möta allmänhetens behov av att lufta sina tankar dels att arbeta offensivt om det behövs för att försöka skaffa fram information. Vi kommer att förstärka vår närvaro i Rinkeby så länge det behövs, säger Christoffer Bohman, ansvarig för trygghetsinsatsen i Rinkeby.

Den 8 januari sköts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Foto: TT

Få bort vapen och minska konflikterna

Parallellt med utredningarna fortsätter det lokala arbetet med poliser som känner området väl, och trygghetsarbetet har ett tydligt fokus.

 – Vi måste få bort vapen och minska konflikterna för att öka tryggheten. Det arbetet pågår hela tiden och är viktigt, säger Christoffer Bohman.

Polisen går ut med en bild på den typ av handgranat som sprängdes i Vårby gård den 7 januari.

Nu går polisen även ut med en uppmaning till allmänheten om att larma om man stöter på ett misstänkt farligt föremål.

– Även om den legat där ett tag så vill vi uppmana folk att inte röra någonting som man misstänker kan vara farligt. Ring hellre polisen en gång för mycket, säger Bertil Olofsson, som är chef för nationella bombskyddet till TT, och fortsätter:

– Men det innebär inte att man ska vara rädd för allt som ligger på marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.