Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen stärker sin närvaro i city inför jul

Publicerad

För att skapa trygghet för stockholmare och turister som ska ge sig ut i julhandeln stärker polisen sin närvaro i citykärnan. Syftet är att förebygga och förhindra brott.

– Stressade julhandlare i trängsel och bilar fulla med paket lockar tyvärr de som inte har ärliga avsikter, säger Peter Ågren, chef för lokalpolisområde Norrmalm.

Inför jul och i mellandagarna kommer polisen att fotpatrullera gator och gallerior i centrala Stockholm där många julhandlare samlas. I julträngseln skapas tillfällen för brottslingar. Främst handlar det om olika typer av stöldbrott.

– Vi ska självklart förebygga all brottslighet, men stölder inklusive fickstölder har vi ett extra fokus på i julhandeln, säger Peter Ågren, chef för lokalpolisområde Norrmalm.

Vill skapa trygghet

Syftet med polisens närvaro i julhandeln är att skapa trygghet och finnas tillgängliga för stockholmare och turister, men också att avskräcka personer från att begå brott.

– Stressade julhandlare i trängsel och bilar fulla med paket lockar tyvärr de som inte har ärliga avsikter. Dessutom vill vi sprida trygghet och brottsförebyggande råd till kunder och handlare, säger Peter Ågren och avslutar med att önska alla medborgare en fridfull jul från Citypolisen.

Sju råd för en trygg julhandel

  • Förvara plånbok och mobil i en ficka du kan stänga.
  • Stäng väskan och bär den med öppningen mot kroppen.
  • Skydda din pinkod när du betalar eller tar ut pengar.
  • Var vaksam i trängsel och mot närgångna personer.
  • Lägg inte mobil eller plånbok på bordet när du fikar eller äter.
  • Häng inte din jacka, med värdesaker i, på stolen eller i garderoben på café eller restaurang.
  • Lämna inga värdesaker i bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.