Foto: SVT

Black lives matter-manifestation samlade tusentals i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare på onsdagskvällen löste polisen upp en stor demonstration på Sergels Torg i centrala Stockholm, där uppemot tusen personer hade samlats för att stötta Black lives matter-rörelsen. Sedan fortsatte protesterna runt om i centrala Stockholm och polisen använde pepparspray för att skingra demonstranterna utanför slottet.

En stor folkmassa samlades under onsdagskvällen på Sergels torg i Stockholm, där en Black lives matter-demonstration arrangerades.

Manifestationens arrangörer uppmanade deltagarna att lämna området då fler människor än vad som var tillåtet dök upp på Sergels torg i samband med manifestationen. Men eftersom demonstranterna inte följde uppmaningarna upplöste polisen folksamlingen.

Organisatörerna hade tillstånd för att hålla en manifestation mellan 18 och 20 på onsdagskvällen, men då den räknades som en allmän sammankomst fick endast 50 personer delta, på grund av risken för smittspridning.

Strax efter klockan 19 på kvällen hade folkmassan på Sergels torg skingrats, men människor rörde sig i stället i stora och små grupper genom centrala Stockholm.

Flera gripna

Protesterna var överlag fredliga, men vid några tillfällen blev det våldsamt. Bland annat greps en person för anstiftan till våldsamt upplopp efter att ha kastat ett föremål mot ordningsvakter och polis.

Klockan 18.29 uppstod våldsamt upplopp vid biljetthallen på T-centralen, enligt polisen. Två personer greps då. Bilder på sociala medier tycks visa att polisen även använde pepparspray.

Senare samlades en stor grupp människor samlats utanför slottet. Där använde polis pepparspray mot ett antal demonstranter och ridande polis motade bort demonstranter från slottstrappan. En person greps där vid 22.30-tiden, enligt polisen.

Vid 23-tiden på kvällen var läget lugnare och större delen av demonstranterna hade rört sig ifrån de oroliga platserna.

Inga rapporter om skadade

Enligt Towe Hägg på Stockholmspolisen fanns det morgonen efter manifestationen inga uppgifter om skador, vare sig hos demonstranter eller polispersonal.

Två personer som frihetsberövades under onsdagskvällen var på torsdagsmorgonen inte längre frihetsberövade.

– Vi vet att det var oroligt på många håll i Stockholm efter att manifestationen upplöstes, och det upprättades flera anmälningar om våldsamt upplopp. Men vi vet inte vilka de inblandade personerna var, säger Towe Hägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.