• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Swepix

Efter oprovocerade knivattacker – polisen efterlyser tips: ”Person med vit plastpåse kan ha sett”

Uppdaterad
Publicerad

Ett gäng attackerades vid en trappuppgång. En vecka senare efterlyser polisen vittnen i Efterlyst. Dagen därpå sker ytterligare en oprovocerad attack mot en städare – 160 meter ifrån den första brottsplatsen. Vid båda tillfällena ska stickföremål ha använts av en ensam gärningsperson. Nu misstänker utredaren att det kan röra sig om samma och efterlyser tips.

En förundersökning om mordförsök är inledd och nu är polisen intresserad av allmänhetens iakttagelser. Det var Aftonbladet först att rapportera om.

Det var under tidig kväll den 14 februari som gärningsmannen gick till angrepp mot ett gäng på fyra personer vid Skärmarbrink. Två av dem fick föras till sjukhus med stickskador.

– Alla killar blev överraskade, och har beskrivit att det gick jättesnabbt. Alla sprang därifrån i panik och har inte riktigt kunnat lägga märke till gärningspersonen, säger Malin Palmkvist, utredare till SVT Nyheter.

Städare attackerades i trapphus

En vecka senare går polisen ut och ber om iakttagelser efter händelsen i TV3:s program Efterlyst.

– Dagen efter inslaget sändes hände det en ny knivattack, säger Malin Palmkvist.

Denna gång var offret en städare som höll på att städa ett trapphus 160 meter ifrån den första brottsplatsen.

– Han blev attackerad av en ensam gärningsman med svart tröja och kniv. Det är det enda signalement som vi kunnat fått. Minnet fungerar ju så, att man ser kniven och inte så mycket annat, säger Malin Palmkvist.

Enligt Palmkvist blev städaren allvarligt skadad, men ska ha haft tur.

Är det ett trapphus som vem som helst kan komma in i?

– Det är inte ett allmänt ställe, så mycket kan jag säga, säger Malin Palmkvist.

Däremot vill hon inte gå in på om man har förhört de som har tillgång till trapphuset i fråga. Polisen har dock genomfört teknisk undersökning och dörrknackning i området.

En man greps, skäligen misstänkt för mordförsök. Mannen satt häktad i en vecka. Han släpptes i brist på bevis, men är fortfarande misstänkt.

Söker vittnen – man med vit påse särskilt intressant

Malin Palmqvist bekräftar att eventuella vittnesmål är viktiga i den fortsatta utredningen.

Vilket område är ni intresserad av observationer ifrån?

– Vi har sagt Skärmarbrinksområdet. I Blåsutparken har vi sökt ett vittne efter den första händelsen. En person med vit plastpåse ska ha kommit gående från tunneln genom parken. Han har mött en av målsägande som lämna platsen direkt efteråt, så vi tror att han kan ha sett gärningsmannen, säger Malin Palmkvist.

Skärmarbrink och Blåsut områden av intresse

I grova drag är det området mellan tunnelbanestationerna Skärmarbrink, Blåsut och Gullmarsplan som är av intresse. I synnerhet ett hyreshusområde på Skärmarbrinks sida av Nynäsvägen. Polisen är intresserad av iakttagelser från perioden mellan 13 och 22 februari.

Finns det några övervakningskameror?

– Det finns ingen i fastigheten, inte heller i området kring den första händelsen, säger Malin Palmkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.