Polisen Annika Ljung: ”Vi gör allt vi kan för att hjälpa kvinnorna” Foto: TT/SVT

Unga kvinnor fastnar i missbruk – dör innan de fyller 25

Publicerad

Polisen ser en kraftig ökning av kvinnor som hamnat på gatan och dör i drogmissbruk innan de ens hinner fylla 25 år. Många av dessa kvinnor är hemlösa och en del av dem är även mammor.

– Det är så många fler som blir drabbade, säger Annika Ljung, gruppchef och narkotikapolis i Stockholm.

Under den senaste tiden har polisen Annika Ljung och hennes kollegor sett fler unga kvinnor på gatan som lever i drogmissbruk. Och när de väl upptäcks, har det redan gått för långt för många av dessa kvinnor. StockholmDirekt var först med att rapportera om nyheten.

– Jag tittar på att vi ska komma in tidigare i livet för de här tjejerna och kunna erbjuda vård, så tidigt så möjligt och det är där vi har misslyckats, det är inte bara polisen som har gjort det, alla runtomkring de här personerna, säger Annika Ljung.

”Fler drabbade”

De unga kvinnorna börjar ta droger redan i tonåren och sedan fortsätter det under många år, tills de upptäcks av polisen, skolan och anhöriga, men då är det oftast försent för många kvinnor som hamnat i ett tungt missbruk.

LÄS MER: Flera av Kajsas vänner har dött i överdos

– De här unga tjejerna har också småbarn, föräldrar, syskon, det är så många fler som blir drabbade, så är det även för killar. Det är inte bara narkotikan utan livet överlag, säger Annika Ljung.

”Gravid och heroinist”

Det är inte bara polisen som måste hjälpa de här kvinnorna utan också skolan, familj och andra myndigheter, tillägger hon.

– Vi träffade en ung kvinna som är en heroinist, hon var också gravid. Det är väldigt tragiskt, säger Annika Ljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.