– Under de senaste åren har kriminaliteten tyvärr gått upp, säger Emir Gazibegovic, gruppchef för polisens insats Fenix. Foto: Janne åkesson/ SVT

Polisen: ”Fler väljer den kriminella banan”

Uppdaterad
Publicerad

Det är allt fler som väljer den kriminella banan i stället för att söka ett jobb eller avsluta skolan, enligt polisen Emir Gazibegovic, som till vardags jobbar som gruppchef på polisens insats Fenix.
– Vi har sett att fler väljer den kriminella banan. Många ser det som ett seriöst alternativ att ge sig in i kriminaliteten, säger han.

Polisens insats Fenix startade i april 2014 och har som mål att lagföra de mest brottsaktiva personerna bosatta i Rinkeby, Tensta, Husby och Kista i norra Stockholm. Men insatsen har inte hindrat kriminaliteten från att växa.

– Under de senaste åren har kriminaliteten tyvärr gått upp, säger Emir Gazibegovic och fortsätter:

– Vi ser att det är fler som väljer den kriminella banan i stället för ett jobb och att de ser kriminalitet som ett seriöst alternativ i stället för att slutföra skolan.

Samlas runt centrum

På Järvafältet nordväst om Stockholm, bor cirka 47.000 personer och varje dag pendlar 30.000 personer till området för att arbeta.

Enligt polisen är det en liten bråkdel som står för kriminaliteten i området, men dessa personer sätter avtryck och är ett problem när de rör sig i stora klungor.

– De samlas runt centrum eller tunnelbanan och det blir väldigt mycket av de kriminella elementen på en liten plats. De pressar bort den legitima verksamheten. De som bor i området slutar att röra sig på dessa platser under den mörka tiden på dygnet, säger Emir Gazibegovic.

Uppsökande verksamhet

För att komma till rätta med problemet arbetar nu polisen aktivt i dessa områden, bland annat med uppsökande verksamhet.

– Vi har uniformerad polis på plats som arbetar aktivt med ordningshållning. De är kontaktsökande med både kriminella och de boende i området. Insats Fenix arbetar med spaning och lagföring och vi är riktade mot grov organiserad brottslighet i Järva. Vi ska lagföra de här elementen.

Boende viktiga i arbetet

Emir Gazibegovic poängterar att en förutsättning i arbetet med att minska kriminaliteten är att de boende ställer upp och berättar vad de sett vid olika händelser.

– Polisen är enormt beroende av att vittnen ställer upp i rättsprocessen, annars har vi bara professionella antaganden och det har tyvärr ingen bäring i rätten. Vi har behov av folk som berättar vad som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer