Foto: SVT

Projekt ska stoppa våld i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen kommer att vara först i landet med att jobba förebyggande för att försöka stoppa våld i nära relationer. Projektet heter Huskurage och målet är att färre misshandelsoffer ska dö och att fler ska våga vittna.

– Vår erfarenhet från polisen är att människor inte gör något för att förhindra att våld begås. Det är först när vi har förhört till exempel grannar efteråt som de berättar att de hört och sett saker, säger Nina Rung som är projektledare för Huskurage. 

Lappar med information om projektet Huskurage kommer att börja sättas upp i de flesta flerbostadshus i Nacka, Värmdö och Tyresö de närmaste dagarna.  

Målet är att få fler att reagera och agera om de är oroliga för att någon granne i huset far illa eller utsätts för våld. 

– Steg ett är att knacka på hos den person som du är orolig för kan vara utsatt. Två är ta hjälp av till exempel en granne om du känner oro och tre ring alltid polisen om det är akut eller hotfullt, säger Nina Rung. 

Men det här låter ju som självklarheter? 

– Ja, det kan man tycka, men det finns fortfarande en föreställning om att det som sker i hemmet är privat. Det är först när någon dött som man frågar sig hur det kunde hända och då känner man samvetskval för att man inte ingrep. 

25 dödsfall per år 

Varje år dör 25 personer i Sverige efter att ha misshandlats av någon de har nära relation till. Men nu vill Stockholmspolisen att fler personer ska slå larm om de känner oro för att en granne utsätts för våld eller att ett barn far illa. 

– Vi tänker väldigt individualistisk och inte att vi är ett kollektiv som måste ta ansvar för varandra, säger Nina Rung. 

Våld inom nära relationer har tidigare inte fallit inom allmänt åtal, och det gjorde att en åklagare inte kunde driva ett fall om det inte var någon som angav en person eller anmäld. Men för 30 år sedan ändrades detta, men fortfarande har inget hänt utan man upplever fortfarande att det är något som är privat. 

Först i Sverige 

Stockholmspolisen kommer att vara först i landet med att jobba förebyggande för att försöka stoppa våld i nära relationer. Projektet heter Huskurage och målet är att färre misshandelsoffer ska dö och att fler ska våga vittna. 

– Det handlar ofta om att offret inte vill vara med i förundersökningen. Då måste vi få bra vittnesuppgifter för att kunna gripa gärningsmannen. Genom det här projektet hoppas vi att allmänheten ska bli bättre på att slå larm och också lämna vittnesmål så att vi kan bedriva bättre förundersökningar och därmed få fler ärenden att gå till åtal.

Viktigt att bryta våldsspiralen

Huskurage startades redan 2014 av Nina Rung och hennes sambo Peter Svensson. Hennes engagemang för våldsprevention har hon bland annat fått genom sitt arbete som utredare på familjevåldsenheten vid söderortspolisen. Och nu har alltså Stockholmspolisen valt att börja använda deras arbetsmetod.

– I Sverige lever var 10:e barn i ett hem med våld och all statistik visar att risken för att de själva kommer att utsätta andra eller själva bli utsatta för våld senare i livet är 15 gånger vanligare. Därför är det viktigt att bryta våldsspiralen redan när individen är barn, säger Nina Rung.

Projektet Huskurage ska löpa fram till hösten 2017 och därefter utvärderas med hjälp av Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Om det faller väl ut, kommer föreslås arbetsmetoden införas nationellt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.