Polisen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.

Poliser saknar samtalsstöd efter terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Avlastningssamtal är något som poliser erbjuds efter en tuff händelse i tjänsten. Men flera poliser som SVT Nyheter Stockholm har talat med vittnar nu om att hjälpen inte fungerat som den ska.

”Debriefing” är ett sätt att bearbeta traumatiska upplevelser i tjänst, som dödsolyckor, skjutningar, barn som lever i misär och skadade kollegor. Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm fick en del poliser ingen hjälp. Många av dem kontaktade Polisförbundet.

– Vi fick sådana indikationer från olika håll, från sms, mejl och mun till mun. Man hade inte blivit omhändertagen på rätt sätt i krisstödet, debriefingen eller i avlastningssamtal, säger Roger Östergren, huvudskyddsombud på Polisförbundet.

Terrordådet i Stockholm

Polis: Ingen har frågat hur jag mår

SVT Nyheter Stockholm har pratat med flera poliser som säger att de inte har fått den hjälp de behövt.

– Jag har jobbat som polis i flera år, men ingen har någonsin frågat hur jag mår eller om jag behöver avlastningssamtal. Det är riktigt illa.

– Många får jobba på utan erbjudas avlastningssamtal. Man struntar i hur de mår.

– För att vi ska orka i längden måste vi få prata av oss och få professionell hjälp.                                          

Ingen vill träda fram offentligt på grund av att det är en känslig fråga.

Regionpolischefen lovar bättring

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, lovar bättring.

– Jag blir förbannad när jag hör det här. Det är otroligt viktigt att vi tar hand om vår personal. Det är grunden för en polisorganisation att personalen får den hjälp och det stöd som den behöver. Vi ska se till att det blir så framöver.

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

SVT Nyheter Stockholm har också varit i kontakt med poliser som blivit omhändertagna och fått den hjälp de behövt. Men avlastningssamtal med enskilda poliser har inte fungerat i den vanliga verksamheten, enligt flera källor.

– Vårt problem är att vi inte får greppet om det här. Det måste vi hjälpas åt att få, säger Ulf Johansson.

Det här ska vara återkommande kritik inom myndigheten. Vad säger du om det?

– Det är faktiskt nya signaler för mig. Jag har under årens lopp fått bra signaler på att det fungerar i vardagsverksamheten. Är det på det här viset, så måste vi naturligtvis göra någonting åt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet