Polisinsats vid gårdsbrand på Ekerö – en anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten tvingades invänta poliseskort när en lada brann på Ekerö under natten. Anledningen var att det fanns ett uttalat hot. – Det krävdes en sökning av platsen innan vi gick in, säger Roger Magnusson, operativ chef på Södertörns Brandförsvarsförbund.

Kl 01.07 natten mot måndagen larmades räddningstjänsten till en gård i Ekerö kommun. Det brann kraftigt i en lada och eftersom det ska ha förekommit hot kring platsen tidigare så tvingades brandförsvaret invänta polis innan släckningsarbetet kunde börja.

– Det hade förekommit en insats mot byggnaden dagen innan. Det fanns polisiärt sett ett uttalat hot. Polisen förberedde sig med skyddsvästar och då valde vi att inte skicka fram vår personal, säger Roger Magnusson.

Fördröjd insats

Två boningshus bredvid ladan klarade sig från branden. Inga djur eller människor ska heller ska kommit till skada. Däremot brann ladan ner till grunden.

– Det blev en fördröjning av insatsen eftersom vi inväntade polis i 5-10 minuter. Men det brann redan så kraftigt i ladan så ur det perspektivet gjorde det inte någon skillnad på resultatet, säger Roger Magnusson.

Gasolflaskor exploderade

Stockholmspolisen bekräftar för SVT Nyheter Stockholm att det finns en historia kring den aktuella platsen, men man är förtegen om vad som har hänt.

– När patrullen kom fram, sprang en man ifrån platsen. I samband med det exploderade gasolflaskor, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Mannen kunde gripas och har under dagen anhållits misstänkt för mordbrand.

Både polis och räddningstjänst kommer att vara kvar på gården under dagen.

– Området är avspärrat och en teknisk undersökning kommer att genomföras. Så fort det bli ljust kommer tekniker dit, säger Kjell Lingren.

Under lördagen gjorde polisen en insats på Ekerö, men om den händelsen har en koppling till nattens brand vill polisen i nuläget inte kommentera.

På måndag morgon oskadliggjorde polisen ett misstänkt föremål under en bil i Vasastan, något som enligt polisen visat sig ha samband med händelserna på Ekerö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.