En 38-årig man har gripits i färd med att sälja en båtmotor som stulits från Torekov Foto: TT/Arkivbild

Internationella ligor bakom många stölder

Uppdaterad
Publicerad

Internationella ligor från framförallt Östeuropa står för närmare hälften av stölderna av bildelar, jordbruksmaskiner och båtmotorer i Sverige. Det visar en intern polisrapport som SVT tagit del av.

Förra året stals 3.000 båtmotorer till ett värde av 200 miljoner kronor enligt tidingen Båtliv. En ännu opublicerad polisrapport visar att en stor del av alla stölder, både bostadsinbrott och exempelvis båtstölder, begås av organiserade internationella ligor. Beroende på brott rör det sig om 30-50 procent av alla tillgreppsbrott.

Claes-Göran Skaresson i Roslagen älskar att fiska och äger flera båtar. Han är en av alla personer som drabbats av tjuvar.

– Jag hade varit borta en timme och när jag kommer tillbaka märker jag att växelhuset på båtmotorn var borta. Min fru var hemma men hade inte märkt någonting, säger Claes-Göran Skaresson som är boende i Herräng i Roslagen.

Ökar i antal

– Vi har sett en klar ökning av ligor i Sverige trots att tillgreppsbrotten legat på samma nivå eller sjunkit något, så ser vi att det är fler internationella ligor i Sverige, säger Ville Paloheimo, kommissarie på underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen.

De ligor som begår brott kommer till allra största del från Östeuropa. De internationella ligor som granskats av polisen kommer från Litauen, Polen, Rumänien och från Kaukasus, från Georgien och Azerbajdzjan.

Välorganiserade ligor

–De här ligorna är välorganiserade. När de kommer hit och gör sina räder så är de väldigt effektiva. De har planerat stölderna i förväg, det är folk som har tittat ut objekten som ska stjälas i förväg och pekat ut platser med koordinater, säger Ville Paloheimo.

–Vi har färjläger som Kapellskär och Nynäshamn häromkring. Det jag undrar över är varför det inte görs något åt utförseln? Varför gör inte Tullverket det, det förstår inte jag, säger båtägaren Claes-Göran Skaresson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer