Nya samtal om modulhusen: ”Waste of time”

Uppdaterad
Publicerad
I Beckomberga hölls på torsdagskvällen ett informationsmöte mellan boende och politiker angående de tilltänkta modulhusen för flyktingar. Efter de tidigare stormötena valde staden en ny metod där politikerna mötte medborgarna i mindre grupper istället för panelsamtal.

På mötet, som hölls i Beckombergaskolan, kunde de boende ställa frågor till bland andra bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) i mindre grupper.

– Det är lättare att få till ett samtal. Den enskilda kan föra fram sina frågor och vi kan resonera kring hur vi har kommit fram till det vi har kommit fram till, säger Roger Mogert.

”Waste of time”

På plats var Thomas Lindström som bor i Sundby. Han anser att antalet modulbostäder som planeras i Spånga och Bromma är för många, och att politikerna har brustit i dialogen med medborgarna. Trots samtalen med politikerna kring borden i Beckombergaskolan var han inte nöjd med mötet.

– Det har inte funnits en panel där man kan ställa frågor utan det sitter ett par stycken vid ett bord. Man får ta kölapp och folk kommer inte fram och kan ställa sina frågor. Jag tycker att det är ”waste of time” för väldigt många som har varit här, säger Thomas Lindström.

Samtidigt som många av besökarna på mötet var kritiska till modulhusen finns ett stort antal lokalbor som vill engagera sig för att hjälpa flyktingarna.

– Många har hört av sig och vill bidra med att hjälpa de boende, så vi har även tipsat om organisationer som de kan vända sig till, säger Carl Smitterberg, kommunikationssamordnare för mottagandet av nyanlända.

125 till 175 lägenheter

De planerade modulhusen, som rymmer mellan 125 och 175 lägenheter, ska placeras på Kopparbacken i Beckomberga. Staden har lämnat in en bygglovsansökan för tomten.

Boendena är till för vuxna och familjer med barn som har fått uppehållstillstånd, och sedan anvisats av Migrationsverket till Stockholm. Bostäderna hyrs ut med korttidskontrakt.

I år ska Stockholms stad ordna boende åt ungefär 2.800 personer som beviljats permanent uppehållstillstånd, men ännu inte ordnat bostad på egen hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Modulhusen i Beckomberga

Mer i ämnet