Till vänster: Jens Sjöström (S), oppositionsregionråd. Till höger: Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd. Foto: Region Stockholm / SVT

Politiker om vinterkaoset: ”Inte nöjd” och ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen var en besvärlig dag för många kollektivtrafikresenärer. Bussar ställdes in, tågväxlar frös sönder och folk väntade i timmar. Och politiker från båda lägren är missnöjda.

– Jag är inte nöjd, det har varit ett riktigt dåligt dygn för Stockholmstrafiken, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Men måste det bli problem i kollektivtrafiken så fort det är vinterväder?

– Vi har sett växlingar mellan nollgradigt och tvåsiffrigt minus, det växlar mellan mycket snö och tö, det får stor påverkan på mekanik. Om det är jämnt väder, vare sig det är kallt eller varmt, blir det inga större problem enligt Trafikverket, men det här skapar isbildning i känslig teknik, som på Roslagsbanan.

Utanför SL:s kontroll

Tamsons säger att det är väldigt mycket som står utanför SL:s och regionens (före detta landstinget) kontroll, som får kraftig påverkan på trafiken.

Det är varje enskild kommun eller staten via Trafikverket som ansvarar för snöröjning beroende på väg, och det är Trafikverket som ansvarar för räls och växlar till pendeltågen.

– Bristande snöröjning igår, här och var är det blockerat så att bussarna inte kommer fram, eller så är det glashalt och vi kan inte garantera säkerheten. Det har fått stora konsekvenser, säger Kristoffer Tamsons. Han fortsätter:

– Men jag litar på att alla på förvaltningen gör sitt yttersta och jobbar på för att trafiken ska gå normalt så fort som möjligt igen.

S vill ha krismöte

Oppositionsregionrådet Jens Sjöström (S) vill se ett krismöte mellan trafikförvaltningen och Trafikverket.

– Det är helt oacceptabelt att resenärer drabbas så fort det blir lite vinterväder. Många kommer inte ens fram till jobbet. Det är en outhärdlig situation för de som väntar på perronger på tåg som inte kommer och bussar som inte kommer fram, säger Jens Sjöström.

Socialdemokraterna vill bland annat se ett bättre system för realtidskommunikation för förseningar och liknande, och även trafikvärdar på perrongerna som komplement till högtalarutropen. Något som Tamsons helt håller med om och säger att de avsatt pengar till.

Ett problem som båda politikerna uppmärksammar är samordningen; hur snöröjning och framkomlighet ska skötas bäst mellan kommuner, stat och region.

– Kristoffer Tamsons har ju uppenbarligen inte lyckats att få kommunerna att prioritera det arbetet tillräckligt mycket. Vi har 26 kommuner och detta är en politisk fråga, att ena kommunerna och SL och Trafikverket om gemensamma spelregler när det gäller framkomlighet. Bussar och spårbunden trafik måste prioriteras av både kommuner och region för att Region Stockholm ska fungera, säger Jens Sjöström.

”Snöröjningsgeneral”

Kristoffer Tamsons föreslog redan för två år sedan efter den stora snöstormen att det borde finnas en samordnande tjänst via statliga Länsstyrelsen, men de sade nej.

– Jag har förespråkat en ”snöröjningsgeneral”, men det är inte bara att ta sig den friheten. Det måste backas upp av resurser, även om jag gärna skulle ta det ansvaret. Det spelar ingen roll vad vi tycker om inte kommunerna som har självbestämmande och staten backar upp med resurser, säger Tamsons.

– Men om Socialdemokraterna backar upp så får vi starkt stöd i frågan. Jag tycker det är bra om ledande partier är överens i de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.