Foto: Privat/TT

Politikerna slår tillbaka mot kritiken om bostadsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i både Södertälje och Stockholm anser att hyresgästföreningen har fel. De menar att de visst pratar om vikten av fler bostäder under valrörelsen.

– Den stämmer i alla fall inte så bra in i Södertälje. Det byggs rekordmycket i Södertälje och vi har varit väldigt offentliga med varje objekt som sätts i gång, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Enligt Boel Godner (S) har bostadsbyggandet varit lågt prioriterat, men det byggs mer nu än på många år.

– Alla partier är med på vagnen och anser att det är viktigt. Under 2017 sattes det i gång bygget av 1000 nya lägenheter som snart står klara, säger hon.

”Vi vet var och hur vi ska bygga”

Även Marita Lärnestad (M), oppositionsråd menar att de har en plan på både var och hur man ska bygga, samt vilken typ av bostäder som behövs.

– Man behöver bygga enklare bostäder. De behöver inte utrustas med lyxvaror. I valrörelsen har vi pratat med både ungdomar och äldre som skulle vilja bo i stan, men man har ingen möjlighet att betala 8000 kronor för en etta, säger Marita Lärnestad (M).

– Vi har varit öppna med vad vi vill. Jag kan inte säga att vi mörkar eller inte vågar prata om det det på något sätt, säger hon.

Vilken är den viktigaste valfrågan för er?

– Det är trygghet, skola- och omsorg, jobb och sedan kommer integrationen, säger Marita Lärnestad (M).

Om det är era viktiga frågor, det är inte så att bostadsfrågan hamnar i skymundan i och med att det hamnar längre ned på listan?

– Nej, allting hänger ju ihop, det är som en cirkel, säger hon.

Stockholmspolitiker håller med

Erik Slottner (KD), gruppledare Stockholms stad ställer sig frågande till uttalandet från Hyresgästföreningen.

– Jag vet inte var han får det ifrån. Vi pratar väldigt mycket om bostadspolitiska frågor. Det är lite konstigt att just hyresgästföreningen uttalar sig för det är ofta de som går emot, säger Erik Slottner (KD).

Varför tror du han uttalar sig som han gör?

– När han säger något som känns helt taget ur luften och inte underbyggt med fakta är det svårt för mig att resonera kring varför, säger han.

Han menar även att det inte alltid är upp till politikerna vilka frågor som diskuteras, utan att media spelar en roll i vilka frågor som får störst utrymme. Men understryker att politiker måste våga stå för det de tycker.

– Jag tänker inte så att jag ska undvika att uttala mig för att inte förlora väljare. Jag står för det jag tycker, säger han.

Vilka byggplaner står KD bakom just nu?

Det pågår massor med planer som vi stödjer. Skyskraporna på Telefonplan, till exemepel, är vi helt för trots att det är många i närområdet där som är kritiska till de byggplanerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.