Stella Fare är kolonist, potatisodlare och författare till ”Tanto 1917”. Foto: Privat/TT

Potatisen räddade Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Plundringar, kravaller och med både svält och revolution runt hörnet. Då fick fabriksarbetare på Södermalm sättpotatis och några jordplättar av staten.

I år fyller Tantolundens koloniträdgårdar hundra år.

Stella Fare har tidigare suttit som borgarråd i Stockholm stad för Stockholmspartiet, och även varit verksam i Folkpartiet innan namnbytet. Hon är också kolonist i föreningen Södra Tantolunden sedan 2003.

Inför hundraårsjubileet av föreningens verksamhet erbjöd hon sig att forska i ämnet. Resultatet är en bok som hon har tryckt i tusen exemplar.

– Bakgrunden är dramatisk. Svälten stod för dörren och det handlade om överlevnad, säger hon.

Myndigheterna såg till att industriarbetarna på Södermalm fick tillgång till jordplättarna i Tantolunden.

– Med pyttesmå resurser bar man dit vatten och jord. Det här är en tribut till dem. 

Oroligt Sverige

Enligt Stella Fare kan man i den här historien hitta de första trådarna till den svenska välfärdsstaten. Sverige var ett oroligt land 1917: Första världskriget rasade, fattigdomen var utbredd och missnöjet stort.

Kravaller, plundringar och inte minst den ryska revolutionen gjorde att myndigheterna kände sig tvingade att göra något åt situationen. 1917 var året då Lenin åkte tåg genom Sverige och till sist grep makten i Sankt Petersburg.

– Rädslan gjorde att man tog tag i flera svåra frågor. Och jag ser det i det ljuset att man lyckades hitta lösningar på svåra problem utan att ta till våld.

Inte alltid idylliskt

Numera är Tantolundens koloniträdgårdar några av de mest idylliska smultronställena i Stockholm. Men så har det alltså inte alltid varit. Det fanns en tid då de bara var nödvändiga.

– Det har varit en gradvis utveckling. På 80-talet blev det så att ju närmare jordplättarna låg en citykärna, desto attraktivare. Och jag tror att det kommer att hålla i sig.

När Stella Fare fick sin jordplätt 2003 förstod hon inte kolonigrannarnas vurm för potatisen.

– De var väldigt entusiastiska och tävlade sinsemellan om vem som fick upp sin potatis innan midsommar. Men nu odlar jag det själv och i år har jag köpt jättedyr sättpotatis från en gård i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.