PRO larmar: Äldre riskerar lida av onödig tandvård

Uppdaterad
Publicerad

Personer som bor på Stockholms äldreboenden riskerar att utsättas för överbehandling i munnen. Det skriver PRO i en ny rapport och pekar på den speciella marknad som uppstått genom landstingets upphandling. Rapporten visar att det möjliggör för oseriösa tandkliniker att utföra icke nödvändig tandvård som landstinget sedan betalar.

”Det blir som ett övergrepp när man gör tandvård när det inte behövs”, säger en sjuksköterska.

De som bor på äldreboenden har rätt att få sin tandvård betalad av landstinget. Anna Werkelin Ahlin, sakkunnig inom hälso- och sjukvårdsfrågor på PRO (Pensionärernas riksorganisation), har undersökt hur det har fungerat, intervjuat personal på flera boenden och sammanställt rapporten ”Bit ifrån”.

– Det är ett problematiskt upphandlingssystem som faktiskt riskerar leda till att äldre får tandvård som de inte behöver. Det här handlar om svårt sjuka personer som bor på äldreboende idag. Till och med så sjuka att man inte ens vet att man har träffat en tandläkare, säger Anna Werkelin Ahlin. Se hela intervjun med henne i inslaget ovan.

I rapporten konstateras att det finns en risk att vård har utförts trots att personer inte har behövt det och att det kan kopplas ihop med hur systemet är upphandlat.

”Övergrepp när man gör tandvård när det inte behövs.”

Anna Werkelin Ahlin betonar att i grunden är det positivt att de gamla får del av den här tandvården som ofta fungerar fint, men det finns kritiska personalröster i hennes rapport. En sjuksköterska på ett äldreboende berättar i rapporten:

”Det är en otroligt utsatt grupp som verkligen inte kan prata för sig själva, vad de behöver och inte behöver. Det blir som ett övergrepp när man gör tandvård när det inte behövs.”

En annan sjuksköterska på ett äldreboende berättar i rapporten om ett företag som uppsökte äldreboendet:

”Det här företaget, som inte fungerar väl, marknadsför sig ganska hårt när det kommer nya boende. Och ringer upp och tar kontakt och så vidare. Då blir det svårt som närstående som inte har inblick och kontroll att veta vad man ska välja. Vi får inte rekommendera någonting utan det vi får säga är: De här företagen finns – och ni får välja fritt.”

Kritik mot det fria vårdvalet

I rapporten betonas att det så kallade fria vårdvalet fungerar dåligt när det gäller att välja tandvårdsklinik. Personalen vet ofta vilka kliniker som är bra och vilka som bör undvikas. Men de får enligt regelverket inte rekommendera att välja en viss klinik.

– De får inte ens avråda att välja en klinik som de vet inte är bra, eller som till och med begår övergrepp, säger Anna Werkelin Ahlin.

Hur tycker du landstinget borde agera?

– Landstinget borde ta ett betydligt större ansvar för att inte släppa in oseriösa aktörer och kontrollera vården på ett bättre sätt.

Vad vill du uppnå med din rapport?

– Jag hoppas att den här tandvården kan diskuteras mer så att äldre får den tandvård de behöver. Det är ju in grunden ett bra system och man behöver bra tandvård när man är i den sista fasen i livet.

Landstinget stramar åt reglerna

Landstinget har sedan tidigare reagerat på kritiken och nyligen stramat åt reglerna kring tandvårdsstödet. Nu begränsas de förebyggande besökens antal liksom hur många vårdgivare som får behandla en och samma patient.

– Förut kunde man få vård av flera vårdgivare, då blir det en övervård som inte gagnar patienterna, säger Karin Fälldin (C).

Begrepp i artikeln

Tandvårdsstöd innebär att alla gamla som bor på äldreboenden har rätt till tandvård på samma villkor som gäller för övrig sjukvård. De betalar alltså den vanliga patientavgiften vid tandläkarbesök. Ofta träder högkostnadsskyddet in och då blir besöket gratis. Även gamla med omfattande hemtjänst och vissa funktionsnedsatta och långtidssjuka har denna rätt.

Munhälsobedömning innebär att en tandhygienist uppsöker patienten och med hjälp av lampa och spegel avgör status och vårdbehov. Denna tjänst upphandlas av landstinget.

Nödvändig tandvård är den tandvård som krävs för att patienten ska kunna äta. Om patienten inte klarar en omfattande tandbehandling ska behandlingen i stället motverka smärta och obehag. Den nödvändiga tandvården finansieras av landstinget och får utföras av alla legitimerade tandläkare. Den är alltså inte upphandlad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.