Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH

Professor sågar amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav är ogenomtänkt och onödigt. Det som behövs är åtgärder för att stimulera bostadsbyggandet. Det anser Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH.

– Det långsiktigt viktigaste när det gäller bostadsmarknaden är att det byggs mer bostäder och då måste man ju också underlätta för människor att köpa nya bostäder i olika prisklasser. Och det här förslaget innebär precis tvärtom, nämligen att det blir svårare att efterfråga nya bostäder, säger han.

– Långsiktigt skapar det här en massa problem. Och då är frågan, är de kortsiktiga problemen så stora att det motiverar att göra saker som bidrar till långsiktiga problem?

Överdrivet problem

Hans Lind anser att både Finansinspektionen och Riksbanken överdriver problemet med hushållens skuldsättning.

– Alla är ju egentligen överens om att de allra flesta hushållen inte har en jättehög belåning, de allra flesta hushållen har ordning och reda och bankerna har inga problem. Det gör att jag tycker att här har man tappat perspektivet.

Lind tror att FI:s förslag baserar sig på ett behov av att visa beslutsamhet.

– Det finns ett internationellt tryck. Det här är lite att Sverige måste visa att vi gör någonting.

Saco-ordförande varnar för inlåsning

Sacos ordförande Göran Arrius varnar för inlåsningseffekter på bostadsmarknaden om det amorteringskrav som Finansinspektionen avser att införa 2015 blir för strikt.

– Det är viktigt att man inte får effekter som är negativa och att man med en sådan här åtgärd skapar mer problem än vad man löser, säger han.

Han tycker samtidigt det finns ett behov av att ge förutsättningar för en bättre amorteringskultur i Sverige.

– Men när man inför den här typen av regler gäller det att tänka sig för ordentligt, så att man inte får för stora negativa effekter.

Problem med mobiliteten

Det grundläggande problemet är enligt Arrius att det finns för få bostäder, särskilt i storstäderna. Det är det som pressar upp priserna och därmed bolånen, tycker han.

– Vi har redan stora problem med mobiliteten på arbetsmarknaden i dag, säger han.

– Det finns inte studentlägenheter för studenter som vill plugga, det är problem för företag och universitet som vill ta hit toppforskare. Det finns inga lägenheter för dem att bo i. Vi ser det över hela skalan, att det finns problem, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.