I ett tält utanför Stockholms central, hjälpte frivilligorganisationer nyanlända flyktingar som kom med tåg hösten 2015. Varje timme kom nya flyktingar med tåg. Foto: TT arkiv

Psykiatrin saknar kunskap för att hjälpa nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Det finns brister i kunskapen om kulturens betydelse inom psykiatrin och vården, det menar överläkaren och enhetschefen Sofie Bäärnhielm på Transkulturellt Centrum. Hon anser det är svårt för nyanlända som varit utsatta för traumatiska händelser under krig och flykt, att hitta till rätt hjälp.

Svenska forskningsstudier från Karolinska Institutet och Röda Korsets högskola visar att personer som invandrat till Sverige i högre grad lever med psykisk ohälsa, något P4 Stockholm rapporterade om först.

– Vi är inte utbildade för att möta det mångkulturella samhälle som är idag. Det är ett relativt nytt kunskapsområde och personalen behöver ökad kunskap om vad de möter, säger Sofie Bäärnhielm, enhetschef på Transkulturellt Centrum, till SVT.

Kulturella skillnader

Sofie Bäärnhielm säger att det finns en grundkompetens inom området men att den behöver förbättras. Hon anser att det krävs mer utbildning både när det gäller kulturella skillnader på hur vi uttrycker oss men också när det gäller upplevda händelser.

– En del av utbildningen är hur vi uttrycker oss. Det kommer också personer till Sverige som utsatts för svåra händelser och det kan vara svårt att sätta sig in i livsfara, säger Sofie Bäärnhielm enhetschef.

Asylprocessen

Forskning visar att även mottagandet under asylprocessen kan ge psykisk ohälsa.

– Det finns ett behov av vidareutbildning inom vården och psykiatrin, men även för nyanlända så att de vet vilken hjälp de kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.