”Vi människor avskyr förluster mer än vi gillar vinster”, Det är något som elsparkcykelföretagen borde använda sig av, I klippet psykologiprofessorn tips på hur problemet med de slängda cyklarna skulle kunna lösas. Foto: Amela Mohovic/SVT/TT

Psykologiprofessor: ”Belöning och straff kan lösa kaoset med elsparkcyklar”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolitiker har försökt reglera marknaden för elsparkcyklar, men antalet felparkerade cyklar blir bara fler. För bara några dagar sedan hände en tragisk dödsolycka i Västerås, där en äldre man avled efter att ha krockat med en elsparkcykel.

Frågan är vad som måste göras för att lösa problemet med elsparkcyklarar som parkeras mitt på cykelbanor, övergångsställen, eller som slängs i vattnet. Psykologiprofessor Per Carlbring tror att företagen och politikerna skulle lyckas bättre om de utgick från de drivkrafter som påverkar våra beteenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.