25 miljoner mindre i intäkter under 2016 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Publiken sviker – nu tvingas Stadsteatern spara

Publicerad

Antalet besökare till Kulturhuset Stadsteatern sjunker och intäkterna väntas hamna långt under budget i år. – I år har repertoaren varit lite tyngre, så det var inte helt oväntat, säger Roger Mogert (S), kulturborgaråd.

Kulturhuset Stadsteatern har haft medvind med ökande intäkter och stigande besökssiffror sen 2002. Men årets ekonomiska läge ser dystrare ut. Stadsteatern räknar med att antalet betalande besökare minskar med 70.000, dessutom är årets intäkter 25 miljoner kronor mindre än jämfört med förra året.

Enligt kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är det ingen överraskning att publiken uteblivit eftersom årets pjäser varit mer svårtillgängliga än tidigare.

– Vi visste att det skulle bli så här eftersom repertoaren har varit tyngre i år. Vi har inte haft de populära musikalerna och de produktionerna gör en stor ekonomisk skillnad, säger han.

Oppositionen: Vi varnade för detta

Rasmus Jonlund (L), kulturpolitisk talesperson för Liberalerna i Stockholm efterlyser en handlingsplan från den rödgrönrosa majoriteten.

– Den negativa utveckling vi varnade för redan i våras verkar nu förverkligas för Kulturhuset Stadsteatern. Det finns uppenbarligen mycket liten beredskap för hur man ska vända utvecklingen och locka fler besökare. Istället åker osthyveln fram vilket kan slå hårt mot både utbudet och kvaliten. Jag är mycket orolig över framtiden för stockholmarnas eget kulturhus när jag ser den obekymrade inställningen från den rödgrönarosa majoriteten i staden, säger Rasmus Jonlund (L).

”Läget är underkontroll”

Roger Mogert (S) menar däremot att det ekonomiska läget inte alls är allvarligt.

– Det är klart att jag gärna hade haft 25 miljoner extra. Men vi har läget under kontroll och redan nu ser vi att biljettförsäljningen inför våren går bra.

Hur ska ni spara pengar?

– Det blir inga uppsägningar, vi har trots allt budgeten i balans. Stockholmarna kommer inte märka av någon skillnad, säger Roger Mogert (S).

1. Biljettintäkterna för 2016 skrivs ned med 18,4 mnkr jämfört med budget, och med 20,2 mnkr jämfört med föregående år, vilket motsvarande en minskning på 21,5 procent jämfört med 2015.

2. Antalet betalande besökare beräknas minska med ca 70 000 på helår jämfört med föregående år.

3. Sjunkande besöksantal. Hittills i år har både föreställningsverksamheten med betalande publik, liksom verksamheten med fri entré, samt biblioteken minskat sina antal besök jämfört med samma period föregående år.

4. Besparingar i samtliga verksamheter. Samtliga verksamheter får i tertialrapport 2 för 2016 en lägre verksamhetsram än i budget. Antalet visstidsanställningar minskas, liksom rörliga kostnader såsom inköp, utbildningar, tjänsteresor m.m.

Källa: VD-kommentar, tertialrapport 2, 2016

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.