Foto: FastighetsägarnaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pusshållplats ska skapa kärlek till nytt bostadsområde

Publicerad

Är du sugen på att pussas? Nu finns chansen – i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden finns från och med idag en pusshållplats i Värtahamnen.

Det är fastighetsägarna som vill sprida mer kärlek i Värtahamnen i form av en ljusinstallation.

– Vi gör det för att vi vill se mer kärlek och hjärta i den framväxande stadsdelen Värtahamnen som idag upplevs som karg och kall, säger Kristina Alvendal, sammankallande för Fastighetsägarna i Värtahamnen.

Den nya pusshållplatsen sitter vid gångtunneln vid Gärdets tunnelbanestation men även resenärer från färjeterminalen möts av hjärtan ett par veckor framöver.

Slog igenom på 80-talet

Traditionen med Alla hjärtans dag slog igenom på 80-talet och enligt Agneta Liljeskog, etnolog på Södertörns högskola, så var det ungdomarna som gav traditionen en nystart.

– Jag hör ofta nedsättande uttalanden om Alla hjärtans dag. Man pratar om att det är en ”amerikansk kommersiell tradition som förts in av handeln” och så vidare, men jag vill påstå att det inte stämmer, säger Agneta Lilja etnolog på Södertörns högskola och kunnig i svenska sedvänjor.

Hon menar att firandet i Sverige troligtvis har sitt ursprung i vårfirandet då unga människor skaffade sig en partner inför sommarens fester.

– Det var när barn och ungdomar började uppvakta varandra, med rosor och kort i skolan, som traditionen tog fart här i Sverige.

Alla hjärtans dag

Visa

Alla hjärtans dag firas den 14 februari, på Valentindagen. Sankt Valentin dog enligt legenden martyrdöden i Rom på 200-talet för sin tro på kärleken. Nu för tiden kan vi ge en ask geléhjärtan eller en bukett rosor till vår hjärtevän. En kärlekshandling som syns ute i handeln. Enligt Svensk Handel ökar försäljningen av chokladpraliner, blommor och godis rejält.

Motstånd och kritik mot alla hjärtans dag finns världen om. I många länder kritiseras högtiden för att vara ett kommersiellt och ytligt jippo, snarare än ett firande av kärlek. Förra året uppmanade Pakistans president Mamnoon Hussain folket att undvika firandet.

Högtiden har även kritiserats från feministiskt håll för att betona traditionella könsroller.

Källa: TT/Svensk Handel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer