Räddade kvinna från brinnande lägenhet

Publicerad

23-åriga Jonas Helwig hyllas idag av för sin insats vid en lägenhetsbrand i Vasastan i går. Enligt brandförsvaret hanterade han situationen enligt konstens alla regler.

Jonas Helwig promenerade med sina vänner längs Roslagsgatan när han hörde ett brandlarm från en lägenhet och såg en kvinna som stod på balkongen och försökte få hjälp.

-När jag stod på gatan bad jag damen att stänga balkongdörren. Annars kommer elden att få så mycket syre att den tar fart, och då vet man aldrig vad som kan hända, berättar han.

Jonas larmade 112 och sprang upp för att få ut kvinnan ur lägenheten. Efter att ha sett till att det inte fanns några andra personer kvar, försökte han släcka branden med en filt. Jonas och hans vänner hjälptes åt och larmade grannarna.

-Man agerar lite roligt. En lägenhetsdörr stod öppen och jag ryckte bara upp den, sprang rakt in och sa: det brinner. Folk blir paffa och förstår inte riktigt vad som händer, så jag tog tag i dem och drog ut dem ur lägenheten. De måste ha blivit lite chockade, säger Jonas Helwig.

Jonas höll själv på att svimma av röken och fördes till sjukhus, där man konstaterade att skadan inte var allvarlig.

Enligt brandförsvaret skötte sig Jonas och hans vänner som man bör i såna här situationer. Men Jonas tror inte att man ska försöka göra mer än vad man klarar av.

-Man ska tänka på att själv inte bli ett offer i situationen. Då måste någon annan hjälpa till och rädda en och då utsätter man fler personer för fara. Så man ska nog inte överagera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer