Hör Rågsvedsborna om den sunkiga miljön i centrum. Foto: SVT

Rågsvedsbor trötta på förfallet i centrum: ”Det är sunkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Centrum förfaller och fastighetsägaren bryr sig inte. Det säger Rågsvedsbor och hyresgäster som sedan länge har ledsnat på att inget görs åt miljön. Nu bemöter fastighetsägaren kritiken.

Fastighetsägaren Rågsveds Fastighets vill bara svara på frågor via mejl. De påstår att klotter på väggar som de ansvarar för saneras omedelbart.

”Gällande klotter så har vi sanerat klotter som ligger på vårt ansvar. Vi kan inte sanera på hyresgästernas jalusier. Det är deras inventarier”, skriver Ariba Jokhadar på Rågsveds Fastighets AB.

Rågsved centrum. Foto: SVT

Ska fixa rabatterna 2018

Rabatterna ska fixas under nästa år, lovar företaget.

”Rabatterna ovanför ICA ligger med i vår planering och budget till nästa år. Det kommer att totalrenoveras samt att området kommer att få ett nytt ansikte.”

Näst år ska rabatterna totalrenoveras, enligt fastighetsägaren. Foto: SVT

Nyligen satte man upp nya lampor efter klagomål om belysningen. Men när SVT besöker Rågsved centrum visar det sig att flera av lamporna bara sitter fast med plastband. När vi frågar varför i ett mejl, får vi inget svar.

Lampor har hängts upp med buntband. En butiksanställd frågar sig om de klarar vintern. Foto: SVT

”Näst intill omöjligt att göra något”

En webbenkät som Stockholms stad har genomfört med invånare i Rågsved, visar att just centrumet är den plats som flest vill förbättra. Rågsvedsborna beskriver också miljön i centrumet som otrygg.

Vilken vision har då fastighetsägaren för centrumet? Vad vill de göra av det?

”Vår vision är att tillsammans med resterande aktörer i Rågsved erbjuda Rågsvedsborna ett levande centrum där butikerna tillsammans utgör ett forum och mötesplats”, svarar Ariba Jokhadar.

Men han skriver också att det är ”näst intill omöjligt att göra något”, då centrumet är klassificerat som kulturhistoriskt värdefullt. Stadsmuseet har placerat centrumet i den gröna klassen, den näst högsta. Det innebär att man vid en bygglovsförfrågan ska bedöma om förändringarna negativt påverkar de kulturhistoriska värden som finns.

SVT Nyheter Stockholm har frågat fastighetsägaren om exempel på vilka planer klassningen sätter – eller har satt stopp – för, men inte fått något svar.

Centrumet upplevs som otryggt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.