Terroråtalade Rakhmat Akilov. Foto: TT/Polisen/SVT

Rakhmat Akilov bedöms vara psykiskt frisk

Publicerad

Bedömningen att den terroråtalade Rakhmat Akilov inte är psykiskt sjuk står fast. Det framgår av en så kallad paragraf 7-undersökning som SR Ekot tagit del av.

Den undersökning som genomförts brukar kallas en ”liten rättspsykiatrisk undersökning”. Bland annat avgörs om personen som undersökts behöver genomgå en komplett rättspsykiatrisk undersökning.

Akilov gjorde en första paragraf 7-undersökning direkt efter dådet. Nu har en andra undersökning genomförts, det skriver SR Ekot som tagit del av undersökningen.

Precis som i den första undersökning bedöms alltså Akilov inte lida av någon allvarlig psykisk störning, varken nu eller när han utförde attentatet i april förra året.

Läkaren finner inte skäl att göra en stor rättspsykiatrisk undersökning av Akilov.

Vantolkningarna ingen psykos

Läkaren skriver bland annat att Rakhmat Akilov verkar ha en förenklad världsbild, att hans moral är motsägelsefull och att hans tolkning av islam är “sekteristiskt sträng”, men att hans vantolkningar inte är sådana som kännetecknar en psykos, rapporterar SR Ekot.

Akilov mår bra av bordtennis

I undersökningen säger Akilov även att han mått bra av att han, sedan rättegångens start, fått laga mat och spela bordtennis tillsammans med personalen på häktet.

Trots att han tidigare sagt att han räknade med att dö i attentatet, uttrycker Akilov att han är glad att han lever idag.

Akilov anser att hans gärningar “inte var så bra, men heller inte så dåliga”, enligt det som läkaren skriver i undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet