Anne Ramberg, ordförande för Advokatsamfundet. Foto: TT/SVT

Advokatsamfundet reagerar efter SVT:s avslöjande

Publicerad

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg reagerar nu på SVT:s avslöjande om att samma advokatbyrå som granskade den så kallade strumpupphandlingen åt landstinget – också hjälpte vinnarbolaget Onemed i en rad andra ärenden.

– Vi har tillskrivit byrån så de ska få möjlighet att förklara sig. Det har vi gjort på grundval av de uppgifter som ni presenterat, säger Anne Ramberg till SVT.

När hon tagit emot byråns svar kommer hon att ta ställning till om hon ska ta ärendet vidare till samfundets disciplinnämnd.

– Rent principiellt så vilar advokatyrket på lojalitet, tystnadsplikt och oberoende. Klienten ska känna sig förvissad om att advokaten bara tillvaratar dennes intresse och inte tar några ovidkommande hänsyn.

Läs mer: Advokatbyrå på dubbla stolar i strumpskandalen

Advokatsamfundets etiska regler sträcker sig längre än att bara förbjuda en enskild advokat från att företräda motstridiga intressen. Till exempel räknas generellt en hel advokatbyrå som jävig så fort någon av medarbetarna är det.

I det aktuella fallet satt de medarbetare som granskade strumpupplägget i Göteborg, medan advokaten som företrädde bolaget i andra ärenden jobbade i Malmö.

Maqs har aböjt att kommentera hur man resonerat.

En av Göteborgs-advokaterna har lämnat Maqs, och via mejl förklarat för SVT att hon inte såg något problem med att analysera den nya upphandlingen, eftersom man inte kunde veta vilka bolag som skulle delta i den nya upphandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet