Stor ökning av rån mot barn i Hägersten. Bilden är arrangerad. Foto: SVT

Rånvåg mot barn i Hägersten

Uppdaterad
Publicerad

Äldre killar omringar yngre pojkar och tar deras mobiler och andra värdesaker. På ett år har antalet personrån dubblerats, kan Veckans brott berätta.

Förra veckan blev tre barn i åldrarna 11-13 år rånade utanför Aspuddens skola, på öppen gata mitt på ljusan dag. Två av barnen blev också slagna i magen i samband med rånen. 

Färska siffror från polisen visar en kraftig ökning av den här typen av rån, även mot vuxna, i lokalpolisområde Skärholmen, där Hägersten ingår. Perioden 11 februari-10 mars i år skedde 26 personrån, varav de flesta i Hägersten. Siffran för samma period förra året var 13.

– Det är en dubblering av antalet rån. Ökningen har skett i hela Hägerstensområdet och på alla tidpunkter, från 14-tiden på eftermiddagen till midnatt, säger David Sund, gruppchef inom Skärholmenpolisen, till Veckans brott.

Särskild grupp inom polisen jobbar mot rånen

David Sund ingår i en särskild brottsförebyggande grupp som bildats till följd av rånvågen. Gruppen jobbar på bred front på flera olika sätt.

– Framför allt ser vi till att skaffa oss en uppdaterad lägesbild varje dag var personrånen sker, och hur det ser ut. Vi bedriver utredningar, personal i yttre tjänst har en ökad vaksamhet vid så kallade hot spots, till exempel tunnelbanestationer, och är beredda att ingripa mot personer som stämmer överens med signalement eller fotodokumentation, säger David Sund.

Men hittills har polisen inte gripit någon som går att koppla till rånen i Hägersten.

– Däremot hade vi en insats i höstas där åklagaren anhöll tio ungdomar från hela Stockholm på ett bräde, som begick rån över hela Stockholm. Det ärendet pågår fortfarande.

Dålig uppklarning av personrån

Uppklarningsprocenten av personrån är ingen ljus historia. Bara nio procent av personrånen klarades upp 2017 och flera av de föräldrar som Veckans brott pratar med undrar det ens är någon idé att anmäla.

– Jag förstår att det kan kännas tungt och polisens resurser är begränsade. Men man ska alltid anmäla så att vi får en ordentlig lägesbild och kan samordna olika ärenden på ett bättre sätt. Man ska alltid stötta sina barn och andra som är utsatta under hela rättsprocessen, så att man är med hela vägen in i kaklet, säger David Sund.

Status och pengar är drivkrafter

Det finns flera olika drivkrafter hos gärningsmännen. En är att skaffa sig makt, snarare än att skaffa sig prylar.

– Ja, det har framkommit i förhör med misstänkta, att man tycker det är roligt. Att det är en sorts maktspel, säger David Sund.

Andra drivkrafter kan vara att skaffa sig samma status och prylar som ungdomar i ett rikt område har, eller att skaffa snabba pengar till droger. 

Vilket råd har du till oroliga föräldrar som tvekar inför att släppa iväg sin son till fotbollsträningen ikväll?

– Generellt vill jag inte uppmana till någon oro i våra områden. Man kan ha lite sunt förnuft och det kan vara bra att samåka till träningen. Det är bra även av andra orsaker, säger David Sund.

Vågar man gå ut med värdefulla saker eller ska man lämna sådant hemma?

– Jag vill inte att man ändrar några rutiner. Det kan dock vara bra att dokumentera vad man har för prylar så att vi kan härleda tillbaka godset om man nu skulle bli utsatt för ett rån. Det kan också vara bra att märka upp prylarna.

I en tidigare version av denna artikel fanns ett citat som polisen David Sund ansåg var ett missförstånd. Veckans Brott har därför valt att ändra i texten.

Se hela avsnittet av Veckans brott Redaktionen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.