Tommy Stiernerlantz, gruppchef polisens ungdomsutredning. I klippet uttalar han sig om senaste tidens rånvåg. Foto: Polisen

Rånvåg mot unga – ignoreras av vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personrån har begåtts i Alviksområdet i Stockholm under de senaste två veckorna, rapporterar Mitti. Flera av rånen har skett under rusningstrafik med mycket folk i området.

– Ingen har brytt sig om att ingripa eller ens hjälpa de unga rånoffren att ringa polis. Det är skrämmande, säger polisens förundersökningsledare Joakim Nyquist till Mitti.

Rånen har skett på liknande sätt. Större ungdomsgäng har omringat sina offer och tvingat till sig jackor, telefoner och hörlurar. I ett par av fallen har gärningsmännen tvingat till sig bankomatkort med kod.

– Vid något tillfälle har en ung målsägande bett om att få låna en telefon för att ringa polisen, men folk hjälper inte ens till med det. Jag tycker det är dåligt, speciellt när det gäller unga människor som drabbats, säger Joakim Nyquist.

Gärningsmännen bedöms vara i 15-20 årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.