Många offer har blivit av med sin mobiltelefon, sin jacka, sina skor eller sina hörlurar. Foto: SVT

Rånvågen mot ungdomar i Stockholm tycks ha stoppats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet rån mot ungdomar har stigit kraftigt i Stockholmsområdet den senaste tiden. Men efter flera fällande domar ser polisen nu en positiv utveckling.
– Vi hade ett fall där gärningsmannen fälldes för nio rån. Dessa domar stävjar helt klart utvecklingen, säger polisen Max Åkerwall.

Under årets första månader skedde över 300 rån mot ungdomar i Stockholms län enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Detta är dubbelt så många fall som under samma period 2018. Det höga antalet rån mot minderåriga har lett till att polisen har fått prioritera denna typ av brottlighet.

– Det här är en brottskategori som vi följer dagligen. Det sker inte överallt utan håller sig ofta till knutpunkter så som tunnelbanestationer, berättar Max Åkerwall som är ansvarig för brottstypen inom Stockholmspolisen.

Ger sig på ensamma ungdomar

Polisen kan se att gärningsmännen ger sig på det ensamma offret i större grupper och offret är ofta yngre än gärningsmännen.

– Det bästa brottsförebyggande vi kan göra är att lagföra dessa individer. Gärningsmännen slutar inte förrän de åker fast.

Flera domar stävjar brottsligheten

Nu har flera gärningspersoner dömts. Bland annat dömdes fyra personer i april för flera rån i Enskede och Johanneshov. Nu ser polisen att deras arbete gett resultat.

– Vi har fått indikationer om att vi har kunnat stävja utvecklingen. Vi har flera domar där vi kan se kedjor. Ett fall där en gärningsman dömdes för nio fall. Domarna stävjar ju det hela, säger Max Åkerwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer