Foto: TT arkiv

Rapport: Mänskliga rättigheter kan ha kränkts

Uppdaterad
Publicerad

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini kan tillsammans med Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset ha kränkt patienternas mänskliga rättigheter.

Det skriver en isländsk kommission i en rapport, som oberoende utrett Macchiarinis verksamhet, rapporterar Dagens Nyheter.

Kränkningarna ska ha bestått i att patienterna inte fick kännedom om vilka risker ingreppen var förknippade med. De fick heller inte veta att det saknades beprövad vetenskap och att djurförsök varit misslyckade.

Macchiarini-skandalen

Extern isländsk utredning

Anledningen till att en extern isländsk utredning bedrivits är att det var på Island som Andemariam Teklesenbet Beyene doktorerade som utbytesstudent. Han blev den första patient som Macchiarini gjorde en konstgjord luftstrupe på. Han dog i januari 2014.

Utredningen rekommenderar även ett isländskt sjukhus, som skickade Andemariam till Karolinska, att ge hans änka ekonomisk ersättning. Det har inte KS och KI velat tala om.

-På Island verkar man inse att man har ett moraliskt och etiskt ansvar att ta. Det har vi också hela tiden hävdat, säger Oscar Simonson, en av de kirurger som först slog larm om Macchiarini, till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet