Rasistattack i polisens lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Det var fyra polisaspiranter som i slutet av juni blev utsatta för ett rasistiskt angrepp vid citypolisen där de precis påbörjat sina aspiranttjänster.

Foton på polisaspiranter inne på Citypolisen har blivit vandaliserade. Det är bara de med utländsk bakgrund som blivit förstörda och polisens misstankar riktas mot de egna leden

På en vägg satt ett 30-tal fotografier över polisaspiranter uppe. Fyra av dem hade utländskklingande namn eller utländskt utseende och fick antingen ett streck eller ett kryss målat över sitt foto.

Inte roligt

-Det är klart att det inte är roligt för nya medarbetare. Men jag hoppas att man förstår att det är en enskild individ som har burit sig dumt åt och att det inte ät något som organisationen står bakom över huvud taget, säger Mats Nylén presstalesman på Stockholmspolisen.

Ärendet anmäldes till internutredningen men åklagaren gjorde bedömningen att vandaliseringen inte var brottslig, och skickade tillbaka frågan till polisen. Bland de som har tillgång till lokalen finns den egna personalen och poliser från andra stationer.

Inga misstänkta

I dagsläget finns inga misstänkta. Polisen ska nu diskutera och debattera vad som hänt. Försök ska också göras att försöka ta reda på vem eller vilka som har vandaliserat fotografierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.