Råstasjön hotat fågelparadis

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen hölls en ljusmanifestation vid Råstasjön i Solna i protest mot det planerade bygget av 1800 lägenheter nära vattnet. Och det är framför allt det unika djurlivet man värnar.

Ja att Råstasjön bjuder på ovanligt lättillgängliga naturupplevelser, det tar det inte lång tid att upptäcka. Råstasjön är det enda stället i Sverige där man kan se vattenrallen nära människor. Här går den lilla fågeln obekymrat och letar mat bara några meter från gångstigen runt sjön. Åtskilliga småfåglar håller till i skogen, och rådjuren går där och betar. Nu planerar Solna kommun för att kunna bygga lägenheter kring sjön, och det för att finansiera Solnas andel av den nya nationalarenan.

-Råstasjön är Sveriges finaste fågelsjö i tätbebyggt område, om man ser till artrikedomen, säger Leo Rudberg, fältbiolog som är aktiv i Rädda Råstasjön.

Solnas ansvariga politiker har redan backat en bit och talar om att minska på byggplanerna och låta bli dom strandnära lägena, men enligt Rädda Råstasjön så tål området ingen mer bebyggelse.

-Det finns så pass lite skog att så att det är nätt och jämt att de djur som lever här idag kan leva här idag. Om skogen minskas ytterligare då finns risk att allt försvinner, säger Leo Rudberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bygge vid Råstasjön

Mer i ämnet