Foto: TT

Råttinvasion på Östermalm

Uppdaterad
Publicerad

Det råder råttinvasion i Stockholms stad och framför allt på Östermalm. – Karlaplan är helt klart ett av det hårdast drabbade områdena just nu, säger Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare i Stockholms stad, till SVT Nyheter Stockholm.

Det är på några av Sveriges mest exklusiva adresser som råttorna nu tagit kommandot, i alla fall i kampen mot skadededjursbekämparna. Och antalet anmälningar i huvudstaden ökar i rasande takt, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

– Under 2015 var totala antalet anmälningar om råttor 615 stycken, hittills i år är den siffran 893 stycken, berättar Tommy Tuvunger.

Enligt Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare i Stockholms stad, finns det en tänkbar förklaring till invasionen.

– Det effektiva gift som vi använt tidigare tvingades vi sluta använda. Det blev förbjudet helt enkelt. Det nya är ett gift som råttorna måste äta själva, och det gör att det inte är lika enkelt, säger han och fortsätter:

– Råttorna erbjuds så mycket annat att äta, ett riktigt smörgåsbord. Vad skulle du själv välja om du vore råtta – en halväten hamburgare eller några förgiftade vetekorn?

Läs mer: Råtta försökte gnaga sig igenom Pers toalettsits

Finare kvarteren tycks locka

Även om antalet anmälningar ökat i hela staden, så är det just på Östermalm som antalet anmälningar sticker ut. Men adressen till godsakerna i Östermalmshallen tycks råttorna ännu inte ha hittat till.

Sandra Rosvall jobbar som ostansvarig på en av butikerna i Östermalmshallen och hon har hört talas om problemet, men betonar att de inte haft några problem med skadedjuren. 

– Här har vi inga råttor, trots att vi jobbar med ost, säger hon och skrattar.

Östermalm, är ju den stadsdel som är värst drabbad, varför tror du så många reagerar på det?

– Östermalm ses ju som lite finare kvarter, och därför är det väl lite ovanligt att det är just där råttorna dykt upp. Inte det man förknippar finare områden med precis, säger Sandra Rosvall.

”Människors levnadssätt bidrar”

Inte heller Tommy Tuvunger har något egentlig förklaring till varför det just är på Östermalm som råttorna tycks trivas.

– Östermalm tycks helt enkelt vara poplärt för råttor. Det kan vara så att det fötts en stor kull just där, men sedan också människornas levnadssätt kan bidra. Exempelvis om många har picknick i parken och sedan lämnar matrester – blir det ju rena festen för en råttkolloni. Vi gör nu allt vi kan för att försöka minska antalet, med fler soptunnor osv, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Råttor i storstäderna

Mer i ämnet