Foto: TT

Rättsexpert om domen: ”Upprörande”

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige man, som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, för att ha mördat Lotta i Bromma, får straffet sänkt till 18 år av Svea hovrätt.
– Det är ofattbart att han inte döms till lagens strängaste straff, säger Sven-Erik Alhem, som tidigare arbetade som överåklagare.

– Det här upprör allmänheten så in i bomben mycket, det stämmer inte alls överens med det allmänna rättsmedvetandet. Mannen har ett förflutet som våldverkare och har under synnerligen brutala former tagit livet av en person som varit fullständigt skyddslös, säger Sven-Erik Alhem.

Ute om tolv år

Hovrätten dömer mannen till 18 års fängelse och ändrar därmed tingsrättens livstidsdom. Domen innebär att mannen kan vara ute i samhället igen redan om tolv år eftersom dömda i allmänhet friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Sven-Erik Alhem tror inte att domen kommer att omprövas i högre instans, och är kritisk.

– Det enda riktiga sättet att skydda samhället från individer som är väldigt labila och svårligen kan tänkas utvecklas i positiv riktning är att man får ett tidsobestämt straff så att det görs en prövning när den tiden kommer, säger Sven-Erik Alhem, som även är ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer