Regeringen KU-anmäls för Förbifart-stopp

Publicerad

En moderat riksdagsledamot har KU-anmält regeringen för stoppet av Förbifart Stockholm.

I oktober beslutade regeringen att frysa arbetet med Förbifart Stockholm fram till maj i år. Det sköts upp av den nya regeringen med syftet att förhandla om finansieringen och hur mycket pengar man skulle ta från trängselskatten till Förbifarten och hur mycket som skulle gå till kollektivtrafiken.

Men även om stoppet upphävdes och arbetet togs upp igen 1 januari anser riksdagsledmoten och vice ordförande i trafikutskottet Jessica Rosencrantz (M) att stoppet var helt oacceptabelt, och har nu KU-anmält regeringen.

– Det är oacceptabelt att en så viktig infrastrukturfråga för Stockholmsregionen som Förbifart Stockholm används som en bricka i ett förhandlingsspel mellan de två regeringspartierna när de inte kan komma överens. De direkta kostnaderna av stoppet uppges ha varit fyra miljoner kronor per dag.

”Nota till skattebetalarna”

– Det innebär att frysningen av projektet kan antas ha medfört kostnader på över 200 miljoner kronor och notan skickas till skattebetalarna. Dessutom försenas ett vägprojekt som är avgörande för jobb och tillväxt i Stockholm och som redan legat i långbänk, skriver Jessica Rosencrantz i ett pressmeddelande.

Det var i december som regeringen deklarerade att bygget skulle återupptas eftersom Stockholms landsting inte ville förhandla om finansieringen, och det inte gick att få till ett nytt avtal. Därmed fanns det ingen väg framåt för att hitta andra finansieringslösningar och frysningen av Förbifart Stockholm till den 1 maj 2015 framstår än mer orimlig, anser Jessica Rosencrantz.

Begär granskning

– Konstitutionsutskottet har vid ett flertal tillfällen understrukit vikten av budgetlagens krav på hög effektivitet och god hushållning. Jag begär att konstitutionsutskottet i ljuset av budgetlagens bestämmelser granskar regeringens beslut att stoppa Förbifart Stockholm och infrastrukturminister Anna Johanssons handläggning av ärendet, säger Jessica Rosencrantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet