Regeringen säger ja till studentbostäder på Gärdet. Foto: White arkitekter/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regeringen säger ja till 400 studentbostäder på Gärdet

Publicerad

Regeringen sa i dag ja till 400 studentbostäder vid Studentbacken på Gärdet. Därmed kör man över Länsstyrelsens tidigare beslut att stoppa byggplanerna.

– Vi anser från regeringens sida att det är möjligt att bygga studentbostäder i det här området. Det är väldigt angeläget nu att bygga studentbostäder, och det här handlar om 400 studentbostäder i ett redan befintligt område, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister. 

Studentbacken, Väbeln 3, ligger intill Lidingövägen, i den delen av Nationalstadsparken som kallas Gärdesstaden. Där finns i dag 450 studentbostäder som ägs av Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB.

Föreslagen påbyggnad på befintliga hus. Vy från Studentbacken. Foto: White arkitekter

Bostäder och naturvärden i konflikt 

I februari 2015 beslutade Stockholms stad att anta en detaljplan för Väbeln 3, som skulle möjliggöra för SSSB att genom om- och tillbyggnader bygga ytterligare 400 studentbostäder i området. 

Länsstyrelsen upphävde detaljplanen, eftersom de menar att bygget skulle skada Nationalstadsparkens naturvärden. 

Stockholms stad överklagade i sin tur Länsstyrelsens beslut till Näringsdepartementet, med motiveringen att byggnationerna skulle sakna betydelse för områdets naturvärden och att Länsstyrelsens beslut därmed saknade grund. 

Utrett av Boverket 

Boverket har därefter utrett frågan och även de gjort bedömningen att bygget inte skulle göra något betydande intrång i naturmiljön. En del av en befintlig byggnad skulle tas bort för att skapa en så kallad spridningszon mellan Norra och Södra Djurgården, och därmed anser Boverket att man kompenserar att mer av områdets mark tas i anspråk. 

Och på torsdagen tog alltså regeringen beslut att upphäva Länsstyrelsens beslut. Man tycker inte att Länsstyrelsen har haft tillräcklig grund till sitt upphävande av detaljplanen och går därmed på Stockholms stads linje.  

”Inte ett orört naturområde” 

– Det är inte ett orört naturområde utan det är en sluttning ned mot Lidingövägen, så jag tycker att det är viktigt att göra en om- och tillbyggnad, och det stör inte viktiga naturvärden, säger Peter Eriksson. 

När du som miljöpartist prioriterar bostäder framför naturvärden, hur resonerar du? 

– Nationalstadsparken är jätteviktig, men i den finns Stockholms universitet, det finns bostäder och motorvägar. Hade det varit viktiga naturvärden på spel här så hade jag nog inte sagt ja, men i det här läget tycker jag att det är så pass viktigt att bygga studentbostäder att det måste få gå före, säger Peter Eriksson. 

Kör över Länsstyrelsen igen 

Beslutet om studentbostäderna är andra gången på kort tid som regeringen kör över Länsstyrelsen, då man i början av december upphävde Länsstyrelsen beslut när de ville stoppa planerna på att bygga bostäder på Solö i Norrtälje. 

– Det handlar om att bostadsbyggande nog måste prioriteras lite mer än vad det har gjort tidigare, och då måste man också granska argumenten i Länsstyrelsen eller andra myndigheter när det gäller om man ska säga ja eller nej till att bygga nya bostäder. I det här fallet är det ganska många studentbostäder som är viktiga att bygga och som inte skadar viktiga naturvärden, säger Peter Eriksson.  

Regeringens beslut kan inte överklagas till Mark- och miljödomstolen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer