Arrangören Peter Schröder hoppas behålla den mysiga stämningen från Gagnef. Foto: Privat

Festival från Dalarna kommer till Nacka

Uppdaterad
Publicerad

I helgen äger festivalen Bleck Forest rum i naturen vid Hellasgården i Nacka. Arrangören har tidigare anordnat festivalen Skankaloss i Gagnef i Dalarna, och han hoppas bevara så mycket som möjligt av stämningen och känslan därifrån.

Det är lugnt elektroniskt, reggae och hiphop som kommer ljuda över Hellasgården i Nacka när festivalen Bleck Forrest går av stapeln till helgen.

– Det är ganska blandad musik, vi har inte så mycket liveakter i år. Vi testar i år hur platsen funkar och hur intresset är. Det är mest DJ:s och olika gäng med olika inriktning, säger arrangören Peter Schröder.

”Allt är uppbyggt på plats”

Peter Schröder har tidigare arrangerat festivalen Gagnef i Dalarna och tar med sig mycket av erfarenheterna därifrån.

– Det är den här typen av festival jag kan anordna. Det är så mycket av stämningen och känslan, det är liksom intimt, säger han.

Vad är det som utmärker de här festivalerna?

– Det är väldigt kreativt uppbyggt allting. Allt är gjort för hand, vi tar inte in färdiga barer eller scener utan allt är uppbyggt på plats och det är mycket kärlek i detaljerna.

Runt 1 000 besökare

Peter Schröder hoppas att den mysiga och snälla stämningen från Gagnef håller i sig nu när festivalen arrangeras i Nacka.

– Den stora skillnaden blir väl att ungefär hälften av besökarna bara kommer ena dagen. I Gagnef var man liksom fast och då blev det en annan slags community. Men själva besökarna är nog ganska lika, en lite äldre publik som uppskattar det goda i livet, och respekterar de andra besökarna och naturen. Och festivalerna liknar varandra på det sättet att de är placerade i vacker natur vid vatten.

Helgens festival är av den mindre sorten, drygt 1 000 besökare per dag väntas besöka området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.