Region Stockholm kommer inte ändra rutinerna kring igångsättning av födslar. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Region Stockholm avvaktar ändrade förlossningsrutiner

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har publicerat en studie som visar att barn har högre chans att överleva om förlossningen sätts igång i vecka 41 istället för vecka 42, som är vanligt inom vården idag. Men den nya kunskapen innebär inte ändrade rutinerna inom förlossningsvården i Region Stockholm.

– Vi har beslutat att vi vill ha mer information innan vi gör en omfattande förändring. Dessutom skulle det ta resurser från en redan ansträngd förlossningsvård, säger Ann Hjelm, sakkunnig inom förlossning i Region Stockholm.

I Region Stockholm skulle en förändrad rutin att sätta igång kvinnor tidigare innebära cirka 80 fler igångsättningar per månad.

”Fler studier behövs”

Efter de nya rönen väljer nu flera regioner, bland annat Dalarna att tidigarelägga igångsättningar av förlossningar i vecka 41. Region Stockholm vill invänta en pågende analys där flera andra studier och artiklar också undersöks innan de fattar beslut.

– Vi ändrar inte riktlinjer efter en studie. Vi behöver väga för- och nackdelar emot varandra. I början av året räknar vi med att analysen är klar, säger Ann Hjelm, sakkunnig inom förlossning i Region Stockholm.

Erbjuder ultraljud till kvinnor som gått över tiden

Enligt Ann Hjelm erbjuds alla kvinnor i region Stockhom ett extra ultraljud i vecka 41.

– Vi är ensamma i landet om att ha som rutin att undersöka alla kvinnor som går över tiden. På så sätt kan vi upptäcka riskfaktorer, säger hon.

Fakta om studien:

I SWEPI-studien som publicerades i tidsskriften British Medical Journal ingick 2760 gravida kvinnor från 15 olika förlossningskliniker, som delats in i två olika grupper – hälften hade gått över tiden och satts igång i vecka 42 som vanligt och den andra hälften sattes igång redan i vecka 41.  I resultaten  märktes en signifikant skillnad gällande dödsfallen hos barnen. Totalt dog sex barn i studien, alla i gruppen som skulle sättas igång i vecka 42. I gruppen som sattes igång i vecka 41 dog inga barn.

Studien visade inte på någon skillnad mellan grupperna när det gällde hälsotillstånd hos kvinnorna, antal kejsarsnitt eller instrumentella förlossningar (med sugklocka eller tång).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.