Avtalet med Svea vaccin sägs upp med omedelbar verkan. Foto: Adam Wrafter / BILDBYRÅN

Region Stockholm säger upp avtal med Svea vaccin: Allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad

I ett pressmeddelande skriver Region Stockholm att man säger upp avtalet med Svea vaccin med omedelbar verkan. Anledningen är allvarliga brister i hur företaget hanterat vaccinering.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen påbörjade en granskning av Svea vaccin AB i januari 2024. Förvaltningen har bland annat utvärderat rapporteringsmönster i journalsystem, begärt in utbildningsbevis samt fört en dialog med Svea vaccin.

Regionen har konstaterat att Svea vaccin endast i drygt hälften av alla fall kunnat fastställa att personalen har rätt kompetens för att ordinera och vaccinera.

Granskningen visade också på att personal har signerat annan personals ordinationer eller vaccinationer. Personal har enligt rapporteringar i interna systemet ”Vaccinera” vaccinerat patienter på fler än en av vårdgivarens vaccinationsmottagningar vid i princip samma tidpunkt.

Utredningen visar att Svea vaccin inte följt det avtal som de haft med Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.