Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två första bekräftade fallen i Region Stockholm. Se video där Maria Rotzen Östlund berättar mer om smittspårningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regionen om de omikronsmittade stockholmarna: ”Har gjort som man ska”

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm har under tisdagen fått två bekräftade fall av omikronvarianten av covid-19. Personerna har varit på resa i Sydafrika, som är ett av de länder som Folkhälsomyndigheten utpekat som riskområden.

– Det var inte oväntat eftersom denna variant redan påvisats såväl på annan plats i Sverige som i våra grannländer, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

De två personerna ska ha följt de rekommendationer som gäller vid påvisad smitta.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

För att begränsa smittan av den nya omikronvarianten har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att alla som reser till Sverige från alla länder utanför Norden ska testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag.

Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade, den som haft covid-19 det senaste halvåret samt personer som uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Resenärer från södra Afrika

Dessutom gäller särskilda rekommendationer för resenärer från Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland). Där uppmanas man stanna hemma i sju dagar oavsett om man har symtom eller inte och oavsett vaccination, och förutom ett test direkt efter ankomst till Sverige bör man ta ett nytt test efter fem dagar.

Region Stockholm tittar nu även på om det går att utöka öppettider för testning på Arlanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet