Region Stockholm förutspår att den psykiska ohälsan under och efter coronakrisen. Foto: SVT/Oskar Brusén

Regionen rustar för psykisk ohälsa i spåren av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset väntas bidra till en rejäl ökning av psykisk ohälsa i Stockholmsområdet. Det visade en rapport som Region Stockholm presenterade i dag.

– Vi tittar vi på screeningprogram för att följa upp och hitta dem som inte självläker, säger Susanne Nordling (MP), politiskt ansvarig för psykiatri och psykisk hälsa i Region Stockholm.

Patienter som behandlats för covid-19, vårdpersonal och äldre som isolerats pekas alla ut som riskgrupper för att drabbas av psykisk ohälsa i spåren av pandemin.

Det väntas också ske en ökning av depressioner, posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD) och utmattning. Långsiktigt varnar man också för en ökning av självmord.

– Det finns en risk att självmordstalen kan öka, säger Cecilia Magnusson, verksamhetschef centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

För att möta det ökade behovet har regionen beslutat om en rad olika åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga.

– På kort sikt har vi en krisledning på alla våra sjukhus, så det finns möjlighet till krissamtal för all vårdpersonal, för anhöriga och patienter. På lång sikt tittar vi på screeningprogram för att följa upp bättre och hitta dem som inte självläker och där den psykiska ohälsan kvarstår, säger Susanne Nordling (MP) som är politiskt ansvarig för psykiatri och psykisk hälsa i Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.