Regionrådet om köer och testning: ”Irriterad på Folkhälsomyndighetens hattande”

Uppdaterad
Publicerad

Först blev det problem med att boka tredje dosen för äldre, och nu är det stora svårigheter med covid-testerna. Inga hemtester går att beställa för närvarande, och båda problemen är orsakade av Folkhälsomyndighetens hattande och snabba beslut, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), som redan i augusti krävde besked från staten om en tredje dos.

Hör Anna Starbrink i videon ovan.

Sedan 31 oktober har rekommendationerna om testning ändrats tre gånger av Folkhälsomyndigheten, en bidragande orsak till testkaoset enligt regionrådet. Dessutom stiger smittan och allt fler vill testa sig.

Corona i Stockholm

Förra veckan analyserades 53 353 tester för pågående covid-19, vilket är drygt dubbelt så många som veckan innan. Det har gjort att hemtester är i princip inte går att beställa just nu. Drive-in-test, uthämtning på apotek eller provtagninsbussar kan man fortfarande beställa

Region Stockholm skriver att de arbetar med att utöka kapaciteten och hitta fler lösningar, til exempel med lådor där man själv kan hämta och lämna sitt test. Det ska också bli fler apotek där ombud kan hämta test.

Vem ska lämna prov?

– Den som har symtom, oavsett om de är lindriga eller om man är vaccinerad.

– Den som har rest utanför Norden.

– Den som ingår i smittspårning, till exempel om man bor med någon som har covid eller om man träffat någon som har det.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet