En bild från snöovädret i november 2016. Foto: TT

Regionpolitiker vill att bussar fotograferar felparkerade bilar

Publicerad

SL har under lång tid kämpat med att få sina bussar att passa tidtabellerna bättre. Egna busskörfält är en metod. Nu vill politikerna gå något längre och låta bussarna fotografera felparkerade bilar som sedan kan bärgas för bättre framkomlighet.

Miljöpartiet i Region Stockholm har i den nya blågröna koalitionen fått ansvaret för kollektivtrafikens framkomlighet. För att få bussarna att komma i tid kommer man nu med ett förslag om att bussarna ska fotografera felparkerade bilar. Något som i nuläget inte är lagligt. Från regionens sida hoppas man dock att regeringen ska ändra möjligheterna för den här typen av fotografering.

Nu har en framkomlighetskommisson träffats för att utreda möjligheterna för mindre trängsel i kollektivtrafiken.

– Att få bättre fart på bussarna är mitt viktigaste uppdrag under mandatperioden och helt nödvändigt för att öka andelen som väljer kollektivtrafiken. Därför kommer kommissionens arbete trappas upp under 2019. Bussresenärerna måste prioriteras högre, säger Tomas Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Förutom att försöka få tillstånd att fotografera från bussarna vill man även se över möjligheterna till fler busskörfält, att ge bussarna mer grönt ljus vid korsningar och minska störningarna av vägarbeten längs gatorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer