Foto: TT

Registrerade anställdas sexuella läggning – DI kräver stopp

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen kräver att ett spelutvecklingsbolag i Stockholm omgående slutar med att registrera sina anställdas sexuella läggning och etnicitet.

Det var Aftonbladet som i vintras avslöjade att spelutvecklingsbolaget King registrerat uppgifter om sina anställdas sexuella läggning och etnicitet. Det ledde till att Datainspektionen (DI) startade en utredning och nu kräver myndigheten stopp för registreringen i ett föreläggande.

Förklaringen: ”ett mångfalds- och likabehandlingsarbete”

Enligt Datainspektionens beslut har Kings företrädare förklarat registreringen, som gäller Kings svenska koncernbolag Midasplayer i Stockholm, som en del av ett mångfalds- och likabehandlingsarbete. Kings ska ha frågat sina anställda om de vill lämna uppgift om bland annat sexuell läggning och etnicitet. Det ska ha varit helt frivilligt de anställda gavs möjlighet att själva registrera sina uppgifter direkt i Kings HR-system.

Ville analysera svaren

I Datainspektionens beslut står det:

”Uppgifterna samlas in på individnivå för att över tid kunna följa om till exempel sexuell läggning eller etnicitet kan påverka karriärmöjligheter. King kan till exempel komma att analysera utfallet på gruppnivå för olika demografiska grupper i samband med anställning, befordran och personalomsättning (till exempel om det är svårare att bli befordrad om man tillhör en viss grupp).”

Datainspektionen konstaterar i sitt beslut att behandlingen av uppgifterna saknat rättsligt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.