Regnbåge i rulltrapporna

Uppdaterad
Publicerad

Under Prideveckan har SL tänt upp en del av tunnelbanans rulltrappor i regnbågens alla färger.

Den som åker rulltrappa i tunnelbanan denna vecka kan rulla upp eller ner ackompanjerad av regnbågens alla färger vid vissa stationer. Men att det lyser färgglatt var inget som SL hade planerat för, det är mer en ren slump.

– När vi installerade ny belysning i rulltrappan i juni så var det någon kreativ person som kom på att man kan få fram en massa olika färger med led-belysningen, berättar SL:s presskontakt Ronnie Johansson.

Stockholm Pride 2016

Regnbågsbelysningen fick människor att stanna upp och många fotograferade rulltrapporna och publicerade sedan bilderna i olika sociala medier. När sedan Sverige spelade match under fotbolls-EM lät man trapporna lysa i svenska flaggans färger gult och blått.

– Det var självklart för oss att ta fram hela färgspektrat igen inför Pride, säger Ronnie Johansson.

Variation av färger

Vilka färger man kommer att laborera med framöver finns det inga planer för men Ronnie Johansson säger att det skulle kunna gå att låta rulltrapporna lysa rött vid jul och gult vid påsk till exempel.

Själva grundtanken med led-belysningen är dock enbart att förbättra ljuset i trapporna men skulle man behöva utrymma en station kan led-belysning även underlätta en sådan evakuering.

Under den pågående Pride-veckan är det totalt tio rulltrappor i Stockholms tunnelbana som är belysta i regnbågsfärger. Det är trappor vid Stadshagen, Tekniska Högskolan, T-centralen samt utanför stationen i Akalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet