Arkivbild. Vatten på Enköpingsvägen vid Sundbyberg efter ett regnoväder. Foto: TT

Trafikverket: ”Regnet minskar trafiken ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar snart en av årets värsta trafikhelger. Köerna av midsommarfirare på väg ut ur Stockholm brukar börja tidigt på torsdag eftermiddag och fortsätta in på fredag förmiddag.

Några av de mest ködrabbade sträckorna finns på Värmdöleden 222, E4 mot Södertälje och vägarna upp mot Roslagen.

Hur ska man då göra för att undvika den värsta trafiken? Det korta svaret är att det inte finns någon säker metod.

– Det skulle väl vara om man åker mitt i natten men det tror jag ingen vill göra. Det är inte bara att titta på hur det var förra året för det hänger ihop med väder och annat också, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Det ser ut att bli en regnig helg, vilket påverkar trafiken.

– Regn minskar ofta trafiken ganska ordentligt. Det kanske körs på lite olika tider, regn gör att man väljer att åka lite mer nära inpå en familjehögtid, säger Bengt Olsson.

Förstärkt skärgårdstrafik

För de som ska fira i skärgården har Vaxholmsbåtarna fått förstärkning med större eller extrainsatta fartyg på flera turer. Inget gods får fraktas på båtarna under helgen. Men du får ha med dig handbagage på upp till 30 kilo, så sillen ska få plats.

De som åker hem på söndagen får räkna med det blir rörigt in mot Stockholm. Att hamna i köer kan vara frustrerande, men ta det försiktigt. Midsommarhelgen är en av de helger då flest skadas eller omkommer i trafiken.

– Det gäller att ha tålamod, tålamod och tålamod. Visa hänsyn till de som finns runt omkring och hålla avstånd på vägen så kommer det gå bra, säger Bengt Olsson.

Faktaruta: Sträckor där köerna brukar vara värst

E4/E20 Sollentuna – Södertälje

E18 Stockholm – Enköping

E18 Stockholm – Norrtälje

276 Stockholm – Åkersberga

222 Stockholm – Värmdö

73 Stockholm – Nynäshamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.