Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regnet triggar hemmafixaren

Publicerad

Nya tapeter, ett nytt kök, eller kanske rentav en altan under tak? Den regniga sommaren i Stockholm väcker fixarlusten, och hemmafixarbutikerna får en skjuts av vädret.

I stället för blå sommarhimmel kan vi få se många blå sommartummar i år. Det regniga vädret gör att många passar på att fixa hemma i stället för att bada. Även sänkningen av rotavdraget till årsskiftet gör att många vill skaffa material redan nu.

– Det är en riktig gör det själv-sommar! Vädret är så pass bra att det går att fixa och bygga både i trädgården och inne, men badstranden konkurrerar inte ut oss. Rent privat tycker jag att det är trist, men affärsmässigt så är det lysande, säger Johan Saxne, marknadschef på bygg- och trädgårdskedjan Bauhaus.

Ökning i år

Johan Saxne räknar med att försäljningen under sommaren lyfter med 30—35 procent i år jämfört med 2014.

– Och då var ändå förra året den bästa sommaren vi haft dittills. Vädret var annorlunda, det var mer fokus på trädgårdsmöbler och grillar och sådant, säger han.

I år verkar folk vara sugna på rejäla semesterprojekt.

– Man kanske hade bestämt sig för att ägna några veckor åt att fixa med huset och trädgården, men regnet gör att man nu flyttar inåt. I stället för en ny altan så kanske det blir ett nytt kök, ett nytt badrum eller nya golv, säger han.

Fakta: Rusch efter byggmaterial

Visa

Bygg- och järnhandeln ökat med 2 procent mellan 2013 och 2014, enligt HUI. I år kan ökningen bli större. Dels för att många använder regnsommaren till att fixa hemma, dels för att det nu råder en rusch efter byggmateriel från hantverkare, eftersom rot-reglerna ändras vid årsskiftet.

Källa: HUI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer