Översvämning på S:t Paulsgatan 2014 Foto: Sofia Tanaka / TT

Länsstyrelsen: ”Skyfall kan bli ännu kraftigare i framtiden”

Publicerad

Länsstyrelsen har nyligen beslutat om rekommendationer för hur myndigheter och kommuner ska hantera översvämningar till följd av stora skyfall. Rekommendationerna kan hjälpa vid framtida skyfall, likt det som fick flera platser i Södertälje att översvämmas förra veckan.

Rekommendationerna är ett stöd som ska hjälpa kommunerna med hur man kan inkludera skyfalls- och översvämningsrisken i planeringen av områden och ny bebyggelse.

– Det som vi i dag kallar skyfall kan bli ännu kraftigare i ett framtida klimat och det är viktigt att det vi bygger i dag planeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till risken för översvämning på lång sikt, säger Greta Hebel, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen.

Minska översvämningsrisken

– För ett större område är det viktigt att ge plats för vattnet som kan komma från ett skyfall, att man avsätter yta dit vatten kan rinna för att långsamt infiltrera eller omhändertas till att det kan rinna ner i dagvattensystemet så att inte vatten blir stående intill huskroppar eller rinner i garageinfarter eller liknande.

-  I den befintliga bebyggelsen däremot, där måste man jobba mer med klimat- och sårbarhetsanalyser att identifiera viktiga områden där man måste göra insatser som minskar översvämningsrisken, säger Greta Hebel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer