Foto: Henrik Montgomery/TT

Rekordlång bostadskö – 600.000 personer köar för en hyresrätt

Publicerad

Trots att det byggs mycket i Stockholm är bostadskön längre än någonsin, idag står nästan 600.000 personer i kö för en hyresrätt någonstans i länet. Och man får vänta länge, i genomsnitt tio år.

Stockholms bostadskö fortsätter att växa, bara under de två veckor som det här året har varat har 3.575 personer sällat sig till den enorma kön. Det gör att just nu köar nästan 600.000 personer för en hyresrätt, enligt ny statistik från Bostadsförmedlingen för år 2017.

En tröst för den som köar kan vara att under 2017 lämnades det in fler lägenheter till Bostadsförmedlingen från värdarna än någonsin förut, 12.438 lägenheter.

Antalet förmedlade studentbostäder var också rekordhögt. Bostadsförmedlingen menar också att de allra flesta i kön inte är aktivt bostadssökande, utan mer köar ”för säkerhets skull”. Bara 14 procent är vad de bedömer som aktiva.

23 års kö för Norrmalm

Den genomsnittliga kötiden för den som fick en vanlig hyresrätt förra året var drygt tio år, och det är ett helt års längre kötid jämfört med året innan.

Den som har mer specifika krav på var man vill bo kan få vänta betydligt längre, på Norrmalm och Södermalm var kötiderna i snitt 23 respektive 17 år. Kortast kötid hade Sigtuna och Södertälje på fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer