Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad exakt är ett lockpris? Och vad händer med mäklarna som sätter det? Så här sa tillsynschefen David Johansson om 2020 års anmälningar. Foto: SVT, TT

Rekordmånga anmälningar om lockpriser

Uppdaterad
Publicerad

Antalet mäklare som anmäls för lockpriser når nya rekordnivåer. Men resultatet av anmälningarna är ytterst begränsat.

Trots att decembersiffrorna är kvar att rapportera in står det redan klart – antalet anmälningar riktade mot fastighetsmäklare kommer under 2021 att bli det högsta någonsin.

Hittills i år har 1 731 stycken inkommit till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), 28 procent fler än under helåret 2020.

Framförallt handlar det om anmälningar gällande lockpriser i samband med bostadsförsäljningar.

Stor procentuell ökning

1 006 av ärendena ingår i den kategorin, 45 procent fler än det tidigare rekordåret 2020. David Johansson, tillsynschef på FMI, lyfter konsumenters medvetenhet och att FMI och dess funktion blivit mera kända men också ytterligare ett skäl till ökningen.

– Den heta bostadsmarknaden som nu varit under en period, vi har sett prisuppgångar och intensiva budgivningar, det leder till flera anmälningar, säger han.

TT: Kan det inte rent krasst också vara ett bevis för att mäklare använder sig i större utsträckning av lockpriser?

– Det kan tyda på det. Vi kan se att budpremien, skillnaden på utgångs- och slutpris, har ökat. Sedan i våra prövningar tittar vi på helheten och inte bara budpremien och framförallt bedömning av försäljningsstatistik.

Anmälningarna omfattar också fritidshus

Från FMI:s håll ser man hur problemet blivit mera omfattande än tidigare, där det nu även omfattar fritidshusmarknaden liksom andra delar av landet än enbart storstadsregionerna.

– Vi anser att anmälningarna tydligt visar på en frustration hos konsumenter och att vissa mäklare åtminstone försöker locka spekulanter genom att sätta för låga utgångspriser. Det är viktigt att agera för att komma till rätta med detta, för det kan på sikt skada branschen, säger David Johansson.

Lite resultat

Problemet är dock att anmälningarna ger få resultat. Under 2021 har endast 18 föranlett en varning och historiskt sett har bara en mäklare fått sitt tillstånd återkallat.

– När det gäller lockpris kan det vara svårt att bevisa att mäklaren satt ett för lågt utgångspris. Det kan också vara budgivningar där det kan vara två väldigt angelägna spekulanter och därav en hög prishöjning. Det är inte alltid per definition ett lockpris bara för att bostadspriset stiger.

2021;1006*

2020;692

2019;139

2018;133

2017;147

2016;118

2015;105

2014;33

* Siffran för 2021 är fram till och med den sista november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer