Rekordmånga heta pepparkakshus på ArkDes

Uppdaterad
Publicerad

Klimatångest, bastumys och vulkaner blev resultatet när deltagarna i årets pepparkakhustävling på Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, tolkade temat ”het”.

– Jag är superimponerad, säger Frida Leijon, konditor och jurymedlem.

I år tävlar rekordmånga 202 deltagare, vilket är en rejäl ökning från tidigare rekordår då 153 bagare var med. Pepparkakshusbakning verkar minst sagt ligga svenskarna varmt om hjärtat.

– Jag tror mycket handlar om tradition och gemensamhet. Man gör något tillsammans som inte är att sitta med mobilen, säger Frida Leijon, som är konditor och jurymedlem.

Kan det bli hetare än chili? Foto: SVT/Frida Claesson

Det är inte bara bakningen som är en utmaning för pepparkaksbagaren, även transporten från ugnen till utställningslokalen på Skeppsholmen. Av den anledningen är de flesta tävlande från Stockholmområdet. Men inga regler utan undantag, ett hus har åkt hela vägen från Köpenhamn till Stockholm.

Notre Dame i het brand Foto: SVT/Frida Claesson

En stark trend i årets tema är vulkaner, av 202 bidrag är 32 byggnader vulkaner.

Utställningen öppnar 29 november. I videon ovan bjuds ett smakprov från utställningen.

Greta Thunberg har bidragit till heta diskussioner Foto: SVT/Frida Claesson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.