Trots att byggtakten är hög byggs inte tillräckligt menar Stockholms studentkårers centralorganisation.

Rekordmånga studentbostäder väntas bli färdiga i år

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 beräknas 3.362 nya studentlägenheter bli inflyttningsklara i länet. Det skulle innebära en dubblering av antalet studentbostäder sedan 2013, enligt projektet Sthlm6000+.

Mellan 2013 och 2016 byggdes 2.194 studentbostäder i länet och prognosen för 2017 är att ytterligare 3.362 lägenheter ska stå klara för inflytt. Det är betydligt fler än de 93 studentbostäder som byggdes mellan 2009 och 2012.

Prognosen står projektet Sthlm6000+ för. De startade 2013 med syfte att åtgärda den stora bristen på studentlägenheter i länet. Bakom satsningen står bland annat flera kommuner, Stockholms läns landsting, Länsstyrelsen, flera av länets universitet, högskolor och fastighetsbolag.

– Vi kommer att nå målet på 6.000 bostäder till våren 2018. Då har vi ökat det totala antalet studentbostäder med 50 procent, jämfört med 2013. Siffran för 2017 är den största på minst två decennier, sannolikt det största antalet någonsin, säger Sten Wetterblad, ordförande för projektet Sthlm6000+.

Under 2017 kommer projektet att avslutas men än finns mycket kvar att göra menar representanter från Stockholms studentkårer.

SSCO: ”Det behövs fler”

En av aktörerna som varit del av projektet från start är Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

– Samarbetet har gett bra resultat men vi ser fortfarande att vi inte kommit åt bristen på studentbostäder, det behövs fler, säger Veronica Sällemark, ordförande för SSCO.

Veronica Sällemark, ordförande, SSCO. Foto: SSCO

Trots att Sthlm6000+ avslutas menar SSCO att det finns ett behov av fortsatt samarbete mellan olika aktörer.

– För att förverkliga de prognoser vi satt upp framöver behövs någon som pushar för fortsatt byggande, det kommer vi göra, säger Veronica Sällemark.

Skapar oro

Oskar Wiik är ordförande för studentkåren på Södertörns Högskola och han menar att bristen på studentlägenheter kan påverka Stockholms studenter negativt.

– I Flemingsberg ser vi byggnationer överallt och det är ju fantastiskt men väntetiden för att få en lägenhet är fortsatt lång. För studenter blir bristen på bostad en oro som gör att de inte kan fokusera helt på studierna, säger Oskar Wiik.

Studentbostadsprojekt som väntas stå inflyttningsklara 2017

Tensta Torn: 243 studentlägenheter

Kopiepennan, Vällingby: 52 studentlägenheter

Ferdinand, Spånga: 1093 studentlägenheter

Åsnen 4, Årsta: 98 studentlägenheter

Forskningen (KTH), Östermalm: 395 studentlägenheter

Vallgossen (Gamla S:t Görans gymnasium), Kungsholmen: 246 studentlägenheter

Kabelverket, Älvsjö: 86 studentlägenheter

KTH Lantmäteri, Östermalm: 150 studentlägenheter

Teknikringen KTH, Östermalm: 234 studentlägenheter

Syllen 3, Årstadal: 172 studentlägenheter

Kräftriket, Norra Djurgården: 20 studentlägenheter

Embryot (Campus Flemingsberg), Huddinge: 415 studentlägenheter

Furiren, Solna: 248 studentlägenheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.